CEDO a înregistrat o cerere oficială interstatală din partea Ucrainei împotriva Rusiei

  • 29 Iunie 2022 11:20
CEDO a înregistrat o cerere oficială interstatală din partea Ucrainei împotriva Rusiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg a anunțat marți că a înregistrat o cerere oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o procedură destul de rară, menită să constate încălcările drepturilor omului comise de Moscova de la începutul invaziei în țara vecină, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Pe 23 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a primit o cerere completată în mod oficial în acest caz", care se referă la "acuzațiile guvernului ucrainean privind încălcări masive și flagrante ale drepturilor omului comise de Federația Rusă în operațiunile sale militare pe teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022", a declarat Curtea, brațul judiciar al Consiliului Europei.

Până în prezent, CEDO a primit din partea Kievului doar cereri pentru "măsuri provizorii", rezervate situațiilor de urgență. Astfel, Curtea a solicitat Moscovei în repetate rânduri să pună capăt acțiunilor sale în Ucraina, cereri rămase fără rezultat.

"Curtea a primit acum o solicitare completă din partea guvernului ucrainean, în care acesta afirmă că Federația Rusă a invadat ilegal Ucraina și că invazia și ocuparea anumitor părți ale Ucrainei continuă", potrivit CEDO."Conform guvernului ucrainean, Federația Rusă a desfășurat atacuri țintite, nediscriminatorii și disproporționate împotriva civililor și a bunurilor acestora pe teritoriul Ucrainei, încălcând toate normele dreptului internațional aplicabile".

În mod normal, Moscova continuă să fie legată de deciziile CEDO pentru toate acțiunile comise până la jumătatea lunii septembrie, chiar dacă Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei la jumătatea lunii martie. Dar această procedură inițiată de Kiev ar putea avea un efect redus deoarece Moscova a decis la începutul lunii iunie să nu mai aplice deciziile CEDO.

Petițiile interstatale, proceduri prin care un stat dă în judecată un al stat, sunt rare. Din 1953 au fost doar circa 20 de astfel de cazuri.

Luând în considerare această cerere, în prezent sunt în curs cinci petiții interstatale depuse de Ucraina împotriva Rusiei în ultimii ani.

De asemenea, CEDO a primit 8.500 de cereri individuale referitoare la evenimentele din Crimeea, estul Ucrainei sau Marea Azov.

Statul condamnat ar putea fi nevoit să plătească zeci de milioane de euro statului vătămat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău