CEDO a condamnat Rusia pentru că a „înăbușit” criticile cu privire la războiul său în Ucraina
-
11 Februarie 14:04
![CEDO a condamnat Rusia pentru că a „înăbușit” criticile cu privire la războiul său în Ucraina CEDO a condamnat Rusia pentru că a „înăbușit” criticile cu privire la războiul său în Ucraina](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252419-206739.jpg)
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Rusia pentru dispozițiile legale adoptate de la începutul invaziei împotriva Ucrainei cu scopul de a „înăbuși” criticile cu privire la război, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Curtea de la Strasbourg a subliniat „multiple încălcări” ale Convenției europene a drepturilor omului și a constatat „existența unei scheme sistematice și generalizate de restricții pentru reportajele asupra războiului din Ucraina”, care atestă „un efort coordonat” menit „să reducă la tăcere criticile” cu privire la invazia lansată de Moscova.
Jurisdicția europeană fusese sesizată de 178 de persoane condamnate în virtutea noilor dispoziții legale impuse la începutul războiului, în cadrul unor proceduri penale sau administrative, și de organismele de presă independente Novaia Gazeta și Dojd TV, care au fost închise, amintește Curtea într-un comunicat.
CEDO, care a conchis „în unanimitate” că a fost încălcat articolul 10 al Convenției (privind libertatea e expresie), a constatat că tribunalele ruse au considerat drept infracțiuni penale „toate reportajele și declarațiile care contraziceau discursul oficial, în care invazia asupra Ucrainei este prezentată drept o ‘operațiune militară specială'”, după cum califică autoritățile ruse războiul împotriva Ucrainei.
De asemenea, CEDO a conchis că au avut loc mai multe alte încălcări ale Convenției, printre care retragerea „autorizației de publicare pentru Novaia Gazeta și blocarea accesului la site-urile sale” sau de asemenea „închiderea suspecților într-o cușcă metalică și o boxă din sticlă în timpul audierilor cu privire la detenția lor”.
Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în martie 2022, după declanșarea invaziei în Ucraina, și nu mai este membră a Convenției din septembrie 2022, însă poate fi trasă la răspundere pentru încălcările comise până la acea dată.
CEDO este însărcinată să supravegheze respectarea Convenției europene a drepturilor omului în cele 46 de țări semnatare.