Cecilia Malstrom: „UE examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din R.Moldova”

  • 04 Iunie 2018 20:53
Cecilia Malstrom: „UE examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din R.Moldova”

Uniunea Europeană examinează posibilitatea majorarării cotelor la export pentru agenții economici din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malstrom, în cadrul unei întrevederi de lucru la Geneva cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Comisarul european, Cecilia Malstrom, a subliniat faptul că este foarte importantă alinierea amendamentelor legislației R. Moldova în domeniul comerțului la cerințele și principiile sistemului mondial de comerț, prevăzute în acordurile internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului. 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, oficialul european a invitat R. Moldova să participe, în septembrie curent, la Bruxelles, împreună cu Georgia și Ucraina, la reuniunea de evaluare a prevederilor Acordurilor de Liber Schimb, semnate de către UE cu statele din cadrul Parteneriatului Estic.

„Diversificarea exportului, liberalizarea comerțului  și consolidarea economiei Republicii Moldova va crea premizele necesare dezvoltării climatului investițional al țării noastre, ceea ce va accelera dialogul politic și va asimila alinierea la standardele și valorile Uniunii Europene”, a menționat Ministrul Tudor Ulianovschi. 

Totodată, interlocutorii au discutat despre problematica reformelor în sistemul sanitar și fito-sanitar, eliberarea certificatelor sanitare și fito-sanitare pentru agenții economici din R. Moldova care intenționează să extindă operațiunile de export către UE, precum și prevederile cadrului  normativ al reglementării comerțului la nivel național.

Tudor Ulianovschi a prezentat Comisarului european pentru comerț elementele revitalizării activității UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare), precum și rezultatele întrevederilor avute cu înalții oficiali ONU de la New York în contextul sporirii vizibilității acestei organizații internaționale ONU în dezvoltarea politicilor comerciale globale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău