CEC | Turul doi al alegerilor locale se va desfășura în 273 de localități în care primarul nu a fost ales din primul tur de scrutin

  • 08 Noiembrie 2023 18:00
CEC | Turul doi al alegerilor locale se va desfășura în 273 de localități în care primarul nu a fost ales din primul tur de scrutin

La data de 19 noiembrie va avea loc turul doi al alegerilor în localitățile în care primarul nu a fost ales din primul tur de scrutin. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de către membrii ComisIei Electorale Centrale. Totodată, CEC a aprobat efectuarea controlului finanțării campaniei electorale a Partidului „ȘANSĂ”, care a fost exclus din cursă cu două zile înainte de scrutin, transmite Radio Chișinău.

Turul doi al alegerilor se va desfășura în 273 de localități în care primarul nu a fost ales din primul tur de scrutin, a anunțat membra Comisiei Electorale Centrale, Dana Munteanu.

Potrivit datelor procesate, din primul tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie nu au fost aleși primarii în 273 de circumscripții electorale, întrucât niciun candidat pentru funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate… În conformitate cu Hot. CEC cu privire la aprobarea programului calendaristic, CEC hotărăște: se stabilește pentru data de 19 turul doi al alegerilor”, a precizat Dana Munteanu.

Tot pe 19 noiembrie vor avea loc alegeri repetate pentru primării sau consilii, în opt localități, din motiv că la scrutin au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. 

Totodată, CEC a probat efectuarea controlului finanțării campaniei electorale a Partidului „ȘANSĂ”, care a fost exclus din cursă cu două zile înainte de scrutin. Potrivit vicepreședintelui Comisie, Pavel Postica, pe adresa Comisiei au parvenit în acest sens peste 100 de sesizări și contestații.

„Din sesizările și contestațiile enumerate se atestă elemente care ridică suspiciuni față de corectitudinea finanțării campaniei electorale a concurentului electoral. Chiar dacă a fost aplicată o sancțiune cu privire la anularea înregistrării concurenților electorali, rămân semne de întrebare față de acele rapoarte prezentate de ex-concurentul electoral. CEC are obligația să verifice și corectitudinea acestora”, a declarat Pavel Postica.

Raportul de control va fi realizat până la data de 17 ianuarie 2024, care va putea fi contestat.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău