CEC nu a reușit să aprobe raportul privind rezultatele alegerilor prezidențiale. Un membru al Comisiei se opune majorării numărului de buletine pentru diaspora: ”10 mii ar fi o cifră care ar provoca, pur și simplu, o irosire a banului public”

  • 22 Noiembrie 2020 15:12
CEC nu a reușit să aprobe raportul privind rezultatele alegerilor prezidențiale. Un membru al Comisiei se opune majorării numărului de buletine pentru diaspora: ”10 mii ar fi o cifră care ar provoca, pur și simplu, o irosire a banului public”

Comisia Electorală Centrală nu a reușit să aprobe în cadrul ședinței de astăzi, 22 noiembrie, raportul privind rezultatele alegerilor prezidențiale pentru a-l expedia la Curtea Constituțională pentru validarea scrutinului.

În favoarea proiectului au votat patru membri ai CEC, iar doi s-au abținut. Numărul minim necesar de voturi este de cinci. Astfel, CEC se va convoca mâine în ședință, pentru a aproba raportul.

Vice-președintele CEC, Vladimir Șarban, a constat că procesul electoral s-a desfășurat cu mai multe lacune legislative care trebuie să fie înlăturate pentru următoarele scrutine.

”Noi și de data aceasta am pășit cu stângul. Avem nevoie de un Cod Electoral ajustat la toți parametrii, așa încât să putem organiza alegeri fără necesitatea elaborării unor norme suplimentare, circulare, instrucțiuni de moment. Am avut obiecții redacționale, dar eu mă pronunț pentru susținerea acestui proiect de hotărâre”, a declarat Vladimir Șarban.

Un alt membru CEC, Andrei Volentir, de asemenea a susținut proiectul, dar a exprimat obiecții față de propunerea de a fi majorat numărul maxim de buletine de vot pentru secțiile de peste hotare, de la 5 000 la 10 000. Potrivit lui, pentru alegătorii din diaspora ar fi suficiente și 6-7 mii de buletine pentru fiecare secție de votare.

”Acest scrutin ne-a demonstrat că, în principiul, 5 000, cu câteva excepții, a fost un număr rezonabil. În acele secții de votare unde nu au ajuns buletine de vot – acest lucru s-a întâmplat pe la orele 18:00, respectiv, până la orele 21:00 alte 5 000 de buletine ar fi fost un număr prea mare. Pentru a evita cheltuielile bugetare iraționale, cred că cifra actuală de 5 000 de buletine de vot poate fi substituită cu cel mult 6-7 mii de buletine, dar nu 10 000. 10 mii ar fi o cifră care ar provoca, pur și simplu, o irosire a banului public”, a declarat Andrei Volentir.

Astfel, pentru aprobarea raportului au votat președintele CEC, Dorin Cimil, vice-președintele CEC, Vladimir Șerban, precum și membrii Andrei Volentir și Vasile Gafton, iar Veaceslav Agrigoroaie și Sergiu Gurduza s-au abținut de la vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău