CEC anunță că a inițiat opt procese contravenționale pentru finanțarea ilegală a concurenților electorali la alegerile bașcanului regiunii găgăuze

  • 16 Mai 2023 13:50
CEC anunță că a inițiat opt procese contravenționale pentru finanțarea ilegală a concurenților electorali la alegerile bașcanului regiunii găgăuze

Comisia Electorală Centrală anunță, astăzi, că pe 13 mai a.c. a inițiat opt procese contravenționale pentru finanțarea ilegală a concurenților electorali la alegerile bașcanului regiunii autonome găgăuze. Potrivit unui comunicat al CEC, toți cei opt candidați au primit donații în numerar de la persoane fizice, depășind plafonul maxim stabilit de lege care este 11 700 de lei.

CEC precizează că, în urma verificării rapoartelor de totalizare a finanțării campaniei electorale în Găgăuzia, s-a constatat că cea mai mare depășire a plafonului a înregistrat-o candidate Partidului Șor, Evghenia Guțul, cu peste 458 000 de lei.

Totodată, CEC menționează că reprezentanții Consiliului Electoral Central de la Comrat nu au stabilit un plafon maxim pentru finanțarea concurenților, deși legislația Republicii Moldova prevede acest lucru. Reprezentanții Consiliului Electoral din Găgăuzia au fost informați despre încălcările înregistrate de CEC, însă nu au întreprins nicio acțiune pentru a remedia situația, subliniază Comisia Electorală Centrală de la Chișinău.

Consiliului Electoral Central de la Comrat nu a comentat deocamdată acuzațiile CEC.

Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a fost declarată învingătoare în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii găgăuze care au avut loc la 14 mai.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău