CEC a stabilit cuantumul creditului acordat concurenților electorali care vor participa la alegerile parlamentare noi din martie 2020

  • 13 Ianuarie 2020 16:00
CEC a stabilit cuantumul creditului acordat concurenților electorali care vor participa la alegerile parlamentare noi din martie 2020

Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenților electorali care vor participa la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 în circumscripția uninominală nr. 38, municipiul Hâncești.

Astfel, pentru partidele politice și blocurile electorale cuantumul creditului fără dobândă a fost stabilit în mărime de 50 de mii de lei, iar pentru  fiecare candidat independent – 10 mii de lei.

Totodată, CEC a stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral în circumscripția uninominală nr. 38. Acesta constituie  2 386 200 de lei pentru fiecare concurent electoral.

Comisia Electorală Centrală a stabilit și cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat  destinat partidelor politice pentru rezultatele obținute în scrutinele electorale. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a menționat că cea mai mare sumă urmează să o primească Partidului Socialiștilor, fără să precizeze despre ce sumă este vorba.

„Ca bază de calcul se iau scrutinele electorale alegerile locale generale, care constituie 30 la sută, alegerile parlamentare. La fel, se ia în calcul scorurile obținute de către partidele politice în cadrul alegerilor prezidențiale. Este o inovație aprobată de către Parlament în august 2019. La fel, un spor suplimentar va fi primit de către partidele politice pentru femeile efectiv alese în funcțiile elective și tinerii aleși în funcțiile efective. Subliniem că, la categoria tinerilor se includ alegătorii de la vârsta de 18 ani până la 35 de ani. Subvențiile urmează să fie alocate lunar. Reieșind din formula legală s-a identificat cuantumul care constituie un vot și se înmulțește pentru fiecare partid, conform criteriilor enumerate la numărul de voturi obținute”.    

Pentru finanțarea partidelor politice din bugetul de stat în 2020 au fost alocate peste 38 de milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău