CEC a aprobat rezultatele alegerilor. Igor Dodon este Președintele R. Moldova

  • 18 Noiembrie 2016 16:56
CEC a aprobat rezultatele alegerilor. Igor Dodon este Președintele R. Moldova

Comisia Electorală Centrală a aprobat vineri, 18 noiembrie, rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova câștigate de Igor Dodon cu puțin peste 52 la sută din voturi.

Procesul verbal de totalizare a scrutinului a fost transmis spre validare Curții Constituționale care are la dispoziție 10 zile pentru a se pronunța în această privință.

Comisia Electorală Centrală a aprobat rezultatele finale și astfel Igor Dodon este începând de astăzi președintele ales al Republicii Moldova. Totodată, membrii Comisiei au respins cele peste 170 de contestații depuse de adversara lui Igor Dodon în turul doi de scrutin, Maia Sandu, care a invocat mai multe nereguli și a cerut invalidarea alegerilor pe motiv de fraudă.

Autoritatea electorală permanentă nu a luat în considerație nici cele peste 3000 de contestații parvenite de la cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării care au acuzat faptul că li s-a obstrucționat dreptul la vot, garantat prin Constituție.

Potrivit Președintei CEC Alina Russu, contestațiile au fost depuse cu încălcarea normelor de procedură, și nu pot influența rezultatul final al alegerilor. Astfel decizia CEC a fost trimisă Curții Constituționale care are la dispoziție 10 zile pentru a valida alegerile. 

Unul dintre membrii CEC, Sergiu Gurduza, a cerut în debutul ședinței includerea pe ordinea de zi a chestiunii cu privire la demisia Alinei Russu, propunere care nu a fost susținută.  Mai mulți membri ai Comisiei Electorale Centrale au făcut opinie separată cerând amânarea examinării deciziei cu privire la raportul de totalizare a rezultatelor scrutinului din 13 noiembrie. Potrivit lui Vladimir Șarban, raportul ar fi incomplet și nu include deficiențele și încălcările înregistrate în ziua alegerilor.

Astfel, potrivit rezultatelor finale, Igor Dodon a acumulat 834 081 de voturi sau 52,11% din sufragii. Maia Sandu a obținut 766 593 de voturi sau 47,89% din opțiunile electoratului. Diferența dintre cei doi candidați este de 67 488 de voturi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău