CEC a aprobat modul în care se vor desfășura alegerile parlamentare din 2019. Când va începe campania electorală

  • 05 Decembrie 2018 17:02
CEC a aprobat modul în care se vor desfășura alegerile parlamentare din 2019. Când va începe campania electorală

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, astăzi, programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Potrivit unui comunicat al instituției, documentul stabilește prevederile legale, responsabilii și termenele de realizare ale acțiunilor privind pregătirea și desfășurarea alegerilor. „Acestea se referă la constituirea și activitatea organelor electorale inferioare ce vor administra procesul electoral în circumscripții, modul și perioada de înregistrare a candidaților la funcția de deputat, condițiile de desfășurare a campaniei electorale, inclusiv a agitației electorale, particularități ale monitorizării scrutinului și reflectării acestora în mijloacele de informare în masă, aspecte ale gestionării și raportării financiare a campaniei de către grupurile de inițiative și concurenți”, precizează CEC.

Astfel, perioada electorală va începe la 10 decembrie curent, iar alegătorii se vor putea înregistra prealabil până la data de 9 ianuarie 2019, ceea ce înseamnă cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de alegeri, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

„Până în prezent, peste 3700 de persoane s-au înregistrat prealabil pentru scrutin. Înregistrarea prealabilă este valabilă pentru cetățenii cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să participe la alegerile parlamentare. Persoanele pot completa formularul de înregistrare on-line pe pagina www.alegator.md. Totodată, înregistrarea poate fi efectuată prin depunerea unei cereri la CEC sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al votanților din localitățile din stânga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secțiilor suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective”, a afirmat Alina Russu, președintele CEC, potrivit Moldpres.

De asemenea, Comisia a acreditat mai mulți observatori naționali din partea Asociației „Promo-LEX” și 3 observatori internaționali din partea Asociației „Reprezentanța din Moldova a Institutului Republican Internațional din SUA”, în vederea monitorizării alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău