CEC a aprobat condițiile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile locale

  • 20 August 2019 17:16
CEC a aprobat condițiile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile locale

În calitate de consilieri locali pot fi aleși cetățenii cu drept de vot care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani și nu au restricții în a exercita dreptul de a alege și de a fi ales. În calitate de primar va putea fi ales cetățeanul care a împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 25 de ani și nu are restricții în a exercita dreptul de a alege și de a fi ales.

Comisia Electorală Centrală a aprobat la ședința de astăzi, 20 august, condițiile de desemnare și înregistrare a candidaților pentru funcțiile de primar și de consilier, transmite IPN.

O persoană poate candida, în același timp, pentru funcția de consilier local și de primar, dar nu poate candida la aceste funcții în mai multe circumscripții electorale de același nivel. Potrivit reglementărilor aprobate, desemnarea și înregistrarea candidaților pentru funcția de primar și consilier va începe după constituirea circumscripțiilor electorale și consiliilor electorale de circumscripție.

Pentru a candida independent o persoană va trebuie să prezinte organului electoral liste de subscripție cu semnăturile susținătorilor. Pentru funcția de consilier local – de 2% din numărul alegătorilor din circumscripția respectivă, nu mai puțin de 50 de persoane. Pentru funcția de primar – de 5% din numărul alegătorilor din circumscripție, nu mai puțin de 150 de persoane și nu mai mult de zece mii de persoane.

Dosarele pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar și/sau consilier al consiliului local, vor fi depuse la organul electoral, cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. În termen de șapte zile, dosarele vor fi examinate, ulterior fiind adoptată decizia de înregistrare sau refuz.

Pe 20 octombrie, vor fi aleși 898 de primari și 11580 de consilieri locali (1108 – raionali și municipali și 10472 – sătești și orășenești).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău