Alegeri 2016 | Președintele CEC a avut o întrevedere cu Misiunea de observatori a CSI

  • 12 Noiembrie 2016 12:20
Alegeri 2016 | Președintele CEC a avut o întrevedere cu Misiunea de observatori a CSI

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a avut, sâmbătă, o întrevedere cu reprezentanții Misiunii internaționale de observatori a Comunității Statelor Independente. În cadrul acesteia, Alina Russu a spus că, dat fiind faptul că datele prezenței la vot vor putea fi urmărite online, spre sfârșitul zilei se vor putea anunța deja datele preliminare ale scrutinului, transmite IPN.

Întrebată de către membrii Misiunii de observatori despre studenții care nu pot vota la locul aflării, Alina Russu a spus că această modalitate este aplicată doar la alegerile parlamentare, iar problema este că studenții nu sunt suficient de informați despre posibilitățile pe care le-au avut ca să poată vota la locul aflării. Conform prevederilor Codului Electoral, dreptul la vot poate fi exercitat în localitatea unde votantul are domiciliul permanent sau viză de reședință. Problema este că majoritatea studenților cazați la cămine nu au și viză de reședință. Pentru turul doi, CEC a venit cu o solicitare către conducătorii instituțiilor de învățământ să faciliteze procesul de vot al studenților. Unii conducători s-au arătat dispuși să nu aplice absențe studenților care vor pleca în localitatea de baștină să-și exercite dreptul la vot și vor întârzia luni, pe 14 noiembrie, la ore.

Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, a anunțat că pe parcursul zilei de duminică procesul de vot va fi monitorizat de 51 de observatori din șapte state. Acesta s-a arătat mulțumit de procesul de desfășurare a primului tur de scrutin și de colaborarea misiunii cu CEC. El și-a exprimat speranța că și pe parcursul celui de-al doilea scrutin CEC va da dovadă de aceeași receptivitate. Despre majorarea numărului buletinelor de vot la unele secții de votare, inclusiv cele 30 din stânga Nistrului, Alexei Sergheev a spus că autoritățile au întreprins acțiunile necesare asigurării dreptului la vot tuturor cetățenilor.

Coordonatorul misiunii, Akramșo Felaliev, a menționat că activitatea CEC pe parcursul întregii perioade a fost una profesionistă, iar unele problemele constatate de observatori pe parcursul procesului electoral vor fi anunțate ulterior și speră că sugestiile făcute vor fi de folos. Acesta a adăugat că pe parcursul zilei de duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, observatorii misiunii vor fi cu ochii pe procesul de vot și în secțiile de votare din străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău