Ion Ceban acuză presa de minciuni, la rândul lor instituțiile de media menționează că un primar trebuie să se ocupe de probleme municipalității, nu de monitorizarea știrilor critice la adresa sa

  • 21 Martie 2023 15:33
Ion Ceban acuză presa de minciuni, la rândul lor instituțiile de media menționează că un primar trebuie să se ocupe de probleme municipalității, nu de monitorizarea știrilor critice la adresa sa

Primarul general al capitalei Ion Ceban a declarat că mass media nu reflectă obiectiv activitățile primăriei. În cadrul ședinței online a primăriei de luni, 20 martie a.c., primarul a catalogat materialele jurnalistice drept „minciuni”, „jumătăți de măsură!”, „prostii” și „manipulare crasă”. Mai mult, Ion Ceban și-a îndemnat colegii de la Direcția Cultură să îl ajute să se gândească la un monument al „presei nelibere”. Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie menționează că primarul Ion Ceban nu are nici un drept să atace presa. Iar directorul API, Petru Macovei a menționat că prin aceste atacuri se distrage atenția opiniei publice de la problemele reale ale municipalității. ONG-urile de media condamnă campania de intimidare, inițiată de primarul municipiului Chișinău împotriva presei care abordează problemele Capitalei, transmite Radio Chișinău.

În cadrul ședinței online a primăriei din 20 martie, primarul Ion Ceban a criticat presa, menționând că nu reflectă obiectiv realizările autorității publice municipale.

Săptămâna trecută au fost peste 300 de știri negative”, a spus Ion Ceban îndemnând colegii de la Direcția Cultură să îl ajute să se gândească la un monument al „presei nelibere”, pentru care este gata să jertfească din buzunarul propriu.

„Sunt gata din bani proprii să contribui și să mă ajutați să facem un monument funerar pentru așa-zisa presă liberă care a murit! Nu vom tolera minciunile, manipulările, știrile trunchiate și campaniile de denigrare împotriva Primăriei Chișinău promovate insistent de presa ”independentă” afiliată guvernării PAS”, susține primarul.

„Primarul trebuie să aibă mai multă cultură de comunicare cu media”

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat că orice persoană care deține o funcție publică trebuie să se obișnuiască cu faptul că presa poate și chiar trebuie să aibă o abordare critică față de acțiunile și inacțiunile acesteia.

Este surprinzător că ditamai primarul general al Chișinăului, o urbe cu atâtea probleme își consumă timpul său și al nostru al tuturor cu atacul asupra presei și prin monitorizarea a ceea ce scrie presa despre el. Bineînțeles că orice funcționar public, persoană care deține o funcție publică trebuie să se obișnuiască cu faptul că presa poate și chiar trebuie să aibă o abordare critică a ceea ce face și a ceea ce nu face aceasta. Din păcate reacția bolnăvicioasă a primarului de Chișinău la ceea ce scrie presa despre el nu este unica, anterior el a mai făcut alte câteva atacuri asupra presei pe care el o consideră incomodă, punându-i pe toți într-un coș, acuzându-i că face jocul guvernării actuale, deoarece are o pată cu guvernarea. Toate ședințele primăriei se transformă în discursurile lui împotriva guvernării și mai puțin se axează pe problemele din capitală. Un primar trebuie să se ocupe de probleme municipalității iar presa are libertatea să-l critice și să-l laude dacă există merite.

Am convingerea că prin aceste atacuri se distrage atenția opiniei publice de la problemele reale ale municipalității. Pe bună dreptate, primarul capitalei este criticat că ceea ce se întâmplă în aceste momente în capitală seamănă mai mult a haos decât a organizare judicioasă a treburilor municipiului.

Primarul trebuie să aibă mai multă cultură de comunicare cu media. Îi înțeleg că suntem în preajma campaniei electorale și el deja a intrat în această campanie și încearcă să găsească țapi ispășitori pentru problemele din municipiu și iată că a găsit presa vinovată că-l critică pe nedrept. Nicio persoană care ocupă funcții publice nu trebuie să-și permită să atace presa așa cum o face primarul de Chișinău”, afirmă Petru Macovei.

Referindu-se la faptul că ședințele primăriei Chișinău au loc în format online și că jurnaliștii nu pot aborda funcționarii publici, Petru Macovei a declarat că astfel primarul evită să comunice cu presa.

Primarul nu vrea să dea ochii cu jurnaliștii și să răspundă la întrebările directe ale acestora, pe de altă parte se ocupă de monitorizarea mesajelor critice împotriva sa, le numără, știe că-s 300, 400 la număr.

Este o lipsă de comunicare la primărie, pentru care admit că unele materiale despre primărie nu sunt factuale, ori nu sunt atât de argumentate după cum și-ar fi dorit primarul. Pentru asta trebuie să comunice mai des cu presa și să desfășoare într-un alt format ședințele”, punctează directorul API.

„Ceea ce a făcut domnul primar în legătură cu mass media este absolut impardonabil”

Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a menționat că primarul capitalei, Ion Ceban nu are nici un drept să atace presa.

Ceea ce se întâmplă în Chișinău, eu văd și simt. Ceea ce a făcut domnul primar în legătură cu mass media este absolut impardonabil. Domnul primar trebuie să se axeze pe probleme soluționate, cele existente. Nu este funcția lui de a ataca presa. Dacă aș fi eu primar aș face invers, în așa fel ca să am cât mai aproape presa de mine, m-aș întâlni cu dânșii cel puțin săptămânal, aș discuta ce probleme văd ei, aș spune cum văd eu soluționarea acestor probleme, i-aș păstra aproape indiferent cum sunt ei de opoziție, pro guvernamentali și tot așa. Primarul nu este doar a guvernării, dar a tuturor cetățenilor”, a menționat Arcadie Barbăroșie.

„Ceea ce trebuie să știe autoritățile publice e că presa are dreptul să critice”

Directoarea adjunctă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Anastasia Nani,  menționează că ședințele primăriei municipiului Chișinău trebuie să treacă în format offline, pentru ca jurnaliștii să aibă mai mult acces la informații de interes public.

Noi credem că nici un reprezentant al autorităților publice locale nu ar trebui să-și permită un astfel de comportament de care a dat dovadă primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Iată constatăm că pentru a doua ședință consecutiv și-a dedicat o bună parte din timp mass mediei care abordează subiecte legate de felul cum sunt sau nu sunt administrate mai multe probleme din municipiu. A spus-o deschis și domnul primar că este în campania electorală, dar asta nu ar trebui să-i permită ca să avertizeze colectiv presa, să dea indicații să fie contractate servicii juridice. Credem că este o amenințare. Ceea ce trebuie să știe autoritățile publice e că presa are dreptul să critice, are dreptul să reflecteze anumite subiecte pentru că sunt în primul rând de interes public”, susține Anastasia Nani.

Despre ședințele primăriei Chișinău care se desfășoară online, Anastasia Nani a menționat că aceasta ar trebui să treacă la formatul offline, așa cum au făcut-o multe alte instituții după încheierea pandemiei.

Ședințele offline ar permite jurnaliștilor o mai bună documentare a subiectelor. Știm bine că un funcționar nu întotdeauna poate fi găsit la telefon, din acest motiv încurajăm autoritățile publice să fie mai deschise, iar ședințele offline tocmai asta ne oferă mai mult acces la informații”, remarcă Anastasia Nani.

Alex Buretz, membru al inițiativei civice Primăria Municipală Alternativă Națională, a declarat că monologurile primarului de la ședințele online ale primăriei, unde acesta de cele mai multe ori atacă jurnaliștii, guvernarea, „sunt o metodă de a sustrage atenția de la fărădelegile și incompetența din primărie”.

„A face declarații stupide, cum ar fi monumentul acesta sau de a spune că activiștii care au mers cu caiacurile pe Bâc căutând balene și au făcut flota moldovenească, fac parte din metoda folosită de ion Ceban. Astfel de declarații prind la public, se distribuie, la aceste stupidități reacționează jurnaliștii vizați”, a punctat Alex Buretz.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media au reacționat și ele la criticile și acuzațiile primarului și au condamnă ceea ce au numit „comportamentul impropriu al primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, manifestat prin lansarea atacurilor la adresa mass-mediei care abordează problemele Capitalei, precum și prin utilizarea resurselor administrative în vederea subminării libertății presei de a critica autoritățile publice și persoanele care exercită funcții publice”.

Organizațiile semnatare a unei declarațiii din 20 martie a.c. reamintesc că Legea cu privire la libertatea de exprimare (art. 19) garantează oricărei persoane, inclusiv jurnaliștilor, dreptul de a critica statul și autoritățile publice. Potrivit legii, persoanele care exercită funcții publice pot fi supuse criticii, iar acțiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce privește modul în care și-au exercitat sau își exercită atribuțiile.

Material realizat de Chirilescu Carolina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău