Cea mai veche instituție de învățământ din Republica Moldova a împlinit 160 de ani. A fost prima școală laică de fete pentru nobili
-
16 Martie 2024 08:58
Unica instituție de învățământ public din Rep. Moldova, care și-a păstrat sediul de la fondare până în prezent, a împlinit 160 de ani: Liceul Teoretic Român – Francez „Gheorghe Asachi”, este considerat a fi o comoară istorică și culturală - cea mai veche școală dintre Prut și Nistru, care a traversat diverse regimuri politice, păstrându-și identitatea și promovând cele mai înalte standarde educaționale și culturale. Școala a fost cunoscută în timp ca Liceul Nr.1 de fete, Liceul de fete „Regina Maria”, Școala medie nr.1 și, în prezent, Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”. O expoziție ce prezintă file de istorie a instituției, poate fi vizitată la Palatul Național „Nicolae Sulac”.
Sediul vechi al liceului, de pe strada București, o adevărată mărturie a trecutului bogat și divers al Basarabiei - este declarat monument arhitectural și istoric, inclus în Registrul Monumentelor Istorice din Republica Moldova. De-a lungul timpului, instituția a fost martor și, de multe ori participant activ, la transformările majore din istoria Basarabiei, adaptându-și metodele de predare și misiunea educativă pentru a răspunde provocărilor timpului și dezideratelor mișcării de eliberare națională. Instituția și-a consolidat reputația ca centru de excelență în educație, devenind un nume de rezonanță în cadrul comunității locale și naționale, a declarat la evenimentul de aniversare, directoarea instituției, Natalia Bulat.
„În 1864 este fondată prima școală laică de fete pentru nobili. Din 1871 până în 1918 – școala este redenumită Liceului Nr. 1 de fete a Zemstvei din Basarabia. Din ordinul Regelui Ferdinant, din 1918 până în 1944, școala a purtat numele Reginei Maria. Odată cu venirea bolșevicilor la putere, din 1944 până în 1956, școala poartă numele de Școala moldovenească nr. 1. Din 1956 este supranumită Școala medie moldovenească „G.I. Kotovski”, iar odată cu Mișcarea de emancipare națională și democratică, în 1991, este redenumit Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, a declarat Natalia Bulat.
Proiectul școlii presupunea și construcția unei capele. Biserica „Șf. Teodora de la Sihla”, care se află chiar alături de instituție, a fost construită în 1895, proiectată de Alexandru Bernardazzi, în stil bizantin.
Capela a fost sfințită abia în 1922, primind inițial hramul „Sf. Teodor Tiron” al Liceului pentru fete „Regina Maria”, a povestit parohul bisericii, Ioan Ciuntu. În monografia sa „Corabia mântuirii”, teologul Ion Ciuntu consacră un capitol liceului.
„Iată, acest liceu, care, după clădirea veche, mai apare și clădirea nouă, configurată acolo cu capela Sf. Teodora de la Sihla, unde copilele, la sărbătorile importante, atât la slujbe, cât și la manifestările culturale, își deschideau petalele cu gândul și cu cântul, în trăirile sale”, a spus Ion Ciuntu.
Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău reprezintă una dintre instituțiile emblematice ale educației și culturii române. Documente, tablouri, fotografii, mărturii ale acestui parcurs prin care au trecut zeci de generații, sau cum a afectat Războiul II Mondial destinele elevelor Liceului „Regina Maria”, pot fi văzute în cadrul expoziției „Instituția Publică Liceul Teoretic Gheorghe Asachi – File de Istorie 1864 – 2024”, deschisă publicului în perioada 15-25 martie, la Palatul Național.
De asemenea, este prezentat destinul fetelor care au fost deportate în anul 1941, printre care scriitoarea Sanda Lesnea, dar și multe alte destine care au fost marcate de regimul totalitar, alături de soarta fetelor evreice, care au învățat la această școală în perioada războiului și care, de asemenea, au suferit din cauza conflagrației mondiale și a regimului nazist.
Sau anul 1949, al deportărilor, când absolventele Școlii Nr. 1 de fete în rochițe albe venind de la balul de absolvire al acestei școli, au fost scoase din căminul școlii și duse la Gara Feroviară pentru a fi urcate în aceste vagoane în care se transportau vitele.
Au fost trimise în Kazahstan, spre Siberia, fără părinți, învinuite de faptul că ele fac parte din familia chiaburilor, considerați dușmani ai poporului. Asta reflectă o pagină foarte dramatică și tragică a poporului nostru, povestește într-o emisiune Radio Chișinău, profesoara de istorie de la Liceu, Lucia Argint.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.