Cea mai pesimistă prognoză economică pentru Republica Moldova din acest an

  • 16 Mai 2023 19:25
Cea mai pesimistă prognoză economică pentru Republica Moldova din acest an

Republica Moldova va înregistra în acest an una dintre cele mai mari scăderi economice din regiune, susține Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în ultima prognoză.

„Repercusiunile războiului asupra Ucrainei și șocurile aprovizionării cu energie au făcut ca economia să se contracte cu 5,9% în 2022. Aceiași factori continuă să afecteze economia în 2023, deși este probabilă o anumită îmbunătățire în a doua jumătate a anului", se menționează în raportul BERD, transmite mold-street.com.

Pesimism din cauza războiului din Ucraina

Potrivit băncii, riscurile care decurg din apropierea de zona de război continuă să afecteze activitatea investițională, ceea ce agravează efectele scăderii accentuate a veniturilor reale.

"Pe partea pozitivă, inflația a scăzut rapid din cauza înăspririi monetare și a cererii interne slabe. Finanțarea externă oferită de sectorul oficial a eliminat decalajele de finanțare externă și fiscală în 2022, a susținut cursul de schimb și a contribuit la completarea rezervelor valutare. Este probabil ca acest sprijin să continue în 2023, combinat cu programul FMI consolidat, contribuind la stabilitatea macroeconomică", se precizează în raport.

Cu toate acestea, BERD susține că este "probabil" ca PIB-ul să scadă cu încă 1,3% în 2023, înainte ca creșterea să revină în 2024 (estimată la 3,5%).

"Pe termen scurt, există riscuri negative semnificative care decurg din războiul din vecinătate și din vulnerabilitatea energetică. Pe termen mediu și lung, perspectivele de aderare la UE pot fi un catalizator puternic pentru reformele structurale și creșterea economică mai puternică", mai afirmă BERD.

Prognoza BERD pentru economia Republicii Moldova, este cea mai pesimistă din cele publicate de diverse instituții internaționale și experți.

De exemplu Banca Mondială prognozează o creștere cu 1,8% a PIB-ului Republicii Moldova în 2023, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării estimează o creștere cu 2,5% în acest an, Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) anticipează că economia va crește cu 3,5%, iar Expert-Grup susține că economia Republicii Moldova își va reveni în 2023 și va înregistra o creștere de 4,7%.

Cum va evolua economia altor state din regiune

Potrivit BERD în 2023, economiile din regiune vor continua să se adapteze la șocul provocat de războiul din Ucraina. E adevărat că BERD își reduce prognoza de creștere regională pentru 2023 la 2,2%.

"Inflația, alimentată de prețurile ridicate la gaze, precum și condițiile de finanțare mai stricte, încetinesc creșterea în Europa emergentă și nu numai", afirmă BERD.

Se așteaptă ca creșterea în regiune să se accelereze la 3,4% în 2024 (în creștere față de prognoza de 3,3% din februarie), pe măsură ce presiunile inflaționiste se diminuează treptat.

Factorii determinanți ai revizuirii în scădere pentru 2023 includ: impactul economic al cutremurelor din februarie și înăsprirea așteptată a condițiilor de creditare mai târziu în cursul anului în Turcia; întârzierea reformelor în sudul și estul Mediteranei; și efectul creșterii reduse în economiile avansate, inflația persistentă și condițiile de finanțare mai stricte în Europa centrală și statele baltice.

Din statele din regiune unde este prezentă BERD doar cinci vor înregistra o scădere economică: Rusia - cu 1,5%, Moldova și Estonia cu câte 1,3%, Belarus - 1% și Cehia - 0,1%.

Cea mai mare creștere este prognozată pentru statele din Asia Centrală: Tadjikistan - 7,5%, Mongolia - 7,2%, Kârgâzstan - 7%, Turkmenistan și Uzbekistan - câte 6,5%.

Pentru România și Turcia, BERD prognozează o creștere cu 2,5% în 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău