Cea mai mare secetă hidrologică din ultimii 50 de ani

  • 02 August 2016 15:40
Cea mai mare secetă hidrologică din ultimii 50 de ani

Din cauza vremii toride și a lipsei precipitațiilor, Republica Moldova și, în particular, Chișinăul se confruntă cu cea mai mare secetă hidrologică din ultimii 50 de ani.

Peste 40% din râurile și lacurile mici au secat, iar apa din Nistru a ajuns la limita critică de 8 metri și 40 de centimetri, fapt care pune în pericol aprovizionarea Capitalei cu apă potabilă. Oficialii de la „Apă Canal”și cei de la Ministerul Mediului se contrazic în ceea ce privește gravitatea situației.

Întreprinderea municipală ”Apă Canal Chișinău”, a emis un comunicat de presă, în care își exprimă îngrijorarea că scăderea dramatică a nivelului apei la priza de la Vadul lui Vodă, ar putea lăsa pe locuitorii Capitalei, dar și ai altor localități din țară fără apă la robinete, în cazul în care nivelul râului Nistru ar mai scădea cu încă jumătate de metru. Potrivit vicedirectorului ”Apă Canal”, Vitalie Midari, în prezent situația este sub control, după ce în ultimele 24 de ore nivelul apei a urcat cu 10 centimetri, însă ar putea deveni critică în cazul în care nivelul acesteia va cobărâ pînă la 8 metri și 20 de centimetri.

În același timp, ministrul mediului, Valeriu Munteanu, susține că situația nu e atât de dramatică, în condițiile în care din apa râului Nistru se alimentează și locuitorii orașului Odesa, fapt ce va obliga partea ucraineană să elibereze cantitățile de apă necesare de la Bazinele de acumulare de la Novodnestrovsc și Dubăsari.

Este deja a treia oară în acest an când limita apei la priza de la Vadul lui Vădă, locul de unde Chișinăul este aprovizionat cu apă potabilă, scade sub minimul critic de 8 metri și 50 de centimetri, în situația în care pentru buna funcționare a pompelor nivelul apei ar trebui să fie de cel puțin 9 metri.

De menționat că din iulie trecut și până în prezent în Republica Moldova a căzut doar 15% din norma necesară de precipitații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău