Cea mai mare revizuire a legislației UE privind datele personale din ultimii 20 de ani

  • 25 Mai 2018 18:06
Cea mai mare revizuire a legislației UE privind datele personale din ultimii 20 de ani

De vineri, 25 mai, în țările din Uniunea Europeană, intră în vigoare noi reguli privind protecția datelor cu caracter personal, considerate a fi cea mai mare reformă în domeniu, de la apariția internetului. Pentru că R. Moldova nu face parte din Uniunea Europeană, noua legislație europeană vizează doar companiile private din țara noastră care lucrează cu date ale unor cetățeni ai Uniunii Europene. Cum sunt însă protejate datele personale ale cetățenilor din R. Moldova a încercat să afle Ina Guțu.

Începând de vineri cetățenii din Uniunea Europeană ar trebui să se simtă mult mai în siguranță când vine vorba de datele lor personale din mediul online. Noul regulament prevede amenzi pentru companiile care vor face publice date cu caracter personal, de până la 4% din venitul anual al companiei, adică și până la 20 de milioane de euro. În termeni mai simpli, în mediul online, fiecare site, companie, va trebui să ceară în scris permisiunea utilizatorilor în ceea ce privește datele personale și să îi anunțe  clar ce se întâmplă cu datele lor. Tăcerea nu va reprezenta un consimțământ.  De asemenea, europenii pot cere să le fie șterse anumite informații personale de pe Internet. La toate aceste reguli trebuie să se supună toate companiile care sunt pe piața comunitară.

În R. Moldova noua legislație europeană vizează exclusiv companiile care lucrează cu date ale cetățenilor europeni. Așa încât cetățenii moldoveni rămân să fie protejați de o lege mai veche cu efecte aproape neînsemnate asupra celor care o încalcă după cum am aflat de la reprezentanta Centrului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Maria Dastic:

Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a finalizat și urmează să depună în Parlament pentru a fi aprobate, două legi noi cu sancțiuni foarte mari în ceea ce privește protejarea datelor, menite să transpună și în R. Moldova legislația europeană. Avocatul Vitalie Nagacevschi consideră necesară transpunerea acestor directive și în R. Moldova cu riscul ca ele să fie invocate abuziv de funcționari publici sau persoane publice, și în acest fel să îngrădească accesul la informații de interes public.

„Amintim că noile regulamente privind protecția datelor cu caracter personal au fost adoptate în urma scandalului Cambridge Analytica, în care informații cu date personale despre milioane de utilizatori Facebook au fost accesate ilegal pentru a le influența decizia acestora în alegerile din Statele Unite, precum și la referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE”, a declarat Vitalie Nagacevschi.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău