Cea mai mare instalație de captare a dioxidului de carbon din aer funcționează în Islanda
-
08 Septembrie 2021 14:07
Cea mai mare instalație din lume care captează dioxidul de carbon din aer și îl stochează în subteran urmează să înceapă miercuri să funcționeze în Islanda, a anunțat compania care stă în spatele acestei tehnologii inovatoare, transmite Reuters.
Start-up-ul elvețian Climeworks AG, specializat în captarea dioxidului de carbon direct din aer, și-a unit forțele cu firma islandeză de depozitare a carbonului Carbfix pentru a pune la punct o instalație capabilă să capteze până la 4.000 de tone de CO2 pe an. Este vorba de o cantitate echivalentă cu emisiile anuale pentru aproximativ 790 de autoturisme.
Potrivit Agenției Internaționale a Energiei, anul trecut emisiile globale de CO2 s-au ridicat la 31,5 miliarde de tone, scrie Agerpres.
Uzina Orca constă din opt mari containere similare cu cele utilizate în industria de shipping, care sunt echipate cu filtre și ventilatoare high-tech pentru extragerea dioxidului de carbon. Ulterior carbonul este amestecat cu apă și injectat în subteran, unde treptat se transformă în rocă. Ambele procese funcționează pe bază de energie electrică regenerabilă furnizată de o central geotermală din apropiere.
Captarea direct din aer este una din puținele tehnologii de extragere de CO2 din atmosferă și este considerată vitală de către specialiști pentru limitare încălzirii globale, vinovată pentru valurile de căldură, incendiile de vegetație, inundațiile și creșterea nivelului mărilor.
Captarea de CO2 direct din aer este o tehnologie costisitoare însă dezvoltatorii speră să poată reduce prețurile grație unor economii de scară pe măsură ce din ce în ce mai multe companii și consumatori sunt interesați de reducerea amprentei lor de carbon.
Potrivit IEA, în prezent la nivel mondial funcționează 15 uzine care anual captează peste 9.000 de tone de CO2.
Compania americană Occidental lucrează în prezent la o facilitate care va fi capabilă să capteze aproape un milion de tone de CO2 pe an.
La rândul său firma elvețiană Climeworks oferă și un serviciu pe bază de abonament, care permite consumatorilor să plătească pentru eliminarea carbonului prin rate lunare.