Cea de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional al Artelor Scenice - BITEI-2016

  • 27 Mai 2016 12:31
Cea de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional al Artelor Scenice - BITEI-2016

La Chișinău, vineri, 27 mai, se dă startul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional al Artelor Scenice - Bienala Teatrului ”Eugen Ionesco” BITEI-2016.

Cu genericul ”Împreună... doar împreună”, iubitorii de teatru vor putea viziona pe parcursul a 7 zile peste 20 de spectacole cu echipe de actori veniți din 13 țări.

În cadrul Festivalului, grupuri teatrale din România, Ucraina, Polonia, Rusia, Belarus, Germania, Georgia, Japonia, Coreea de Sud, dar și alte state, vor prezenta pe scenele teatrelor ”Eugen Ionescu”, ”Ginta Latină” și ”Anton Cehov” 21 de spectacole în care vor fi implicați peste 400 de actori.

Evenimentul face parte din Programul acțiunilor culturale dedicate celor 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Teatrul “Eugene Ionesco” fiind fondat în primul an de independență, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Deschiderea Festivalului va avea loc în această seară pe scena Teatrului „Eugene Ionesco” și cu actorii acestui teatru care vor prezenta  spectacolul „Ubu rege”.  Piesa, în regia lui Slava Sambriș, ironizează clasa politică actuală din Republica Moldova și moravurile celor care aspiră la putere.

Seara va continua cu Teatrul German de Stat din Timișoara, care va juca la Teatrul ,,A.P.Cehov” spectacolul ”Derdiedans” spectacol care ”vorbește despre rolurile sexelor și despre așteptările pe care societatea le manifestă față de individ”.

”Vine o trupă minunată din Israel, vine Corea de Sud cu un spectacol fascinant de instrumentiști, un spectacol din Franța interpretat doar de tineri, studenți, actori tineri. De asemenea polonezii vin cu un spectacol inedit, cu o formă de teatru neîntâlnită până acum, nejucat la noi”, a declarat Actrița Teatrului Eugen Ionesco, Ala Menșicov.

La Festival vor participa și actorii Laboratorului de teatru Independent Cernăuți cu spectacolul ”Nisipul din Urne”, dar și Teatrele ”Mihai Eminescu” din Botoșani,Teatrul ,,Toma Caragiu’’ din Ploiești și Teatrul ”Maria Filotti”din Brăila.

Festivalul BITEI 2016 se va încheia duminică, 5 iunie, și este organizat de Teatrul „Eugene Ionesco", cu sprijinul Ministerului Culturii și Primăriei Municipiului Chișinău.

În 2014,  la inițiativa Ministerului Culturii, prin hotărâre de guvern, Festivalul Internațional al Artelor Scenice „Bienala Internațională a Teatrului “Eugene Ionesco” (BITEI), a fost declarată manifestare culturală de amploare la nivel de stat, atribuindu-i-se statut de Festival Internațional al Artelor Scenice, alături de Festivalul Internațional al Interpreților de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău