Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio, RadiRo

  • 23 Septembrie 2016 17:24
Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio, RadiRo

La Sala Radio va începe în această seară Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio, RadiRo 2016 - evenimentul muzical al toamnei.

Toate concertele din cadrul Festivalului RadiRo vor fi transmise în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural, cu începere de la ora 19:00.

Invitatul dimineții la Apel Matinal este  președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, de la care aflăm ce nouăți aduce cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio, RadiRo. 

Transcrierea interviului (Rador).

Realizator: Dirijorul Kristjan Järvi va fi directorul de onoare al Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, organizat de Radio România, de astăzi până pentru 1 octombrie. În cele nouă zile de festival vor concerta, la Sala Radio, cinci ansambluri simfonice care au scris istorie în Europa și pentru prima dată la RadiRo și la București, o orchestră din China, Orchestra Simfonică din Shenzhen. Aceasta va deschide festivalul, astăzi, de la ora 19:00. Vă așteptăm, așadar. Este o invitație marca Radio România și discutăm despre Festivalul RadiRo, dar și despre misiunea Radioului Public, modul în care este receptat acesta, mai ales în organizațiile internaționale de profil, împreună cu președintele director general al Radio România, domnul Ovidiu Miculescu. Bună dimineața, bine ați venit.
Ovidiu Miculescu: Bună dimineața.

Realizator: Bine ați revenit la Matinal. Domnule președinte, astă seară începe o nouă ediție a Festivalului RadiRo.
Ovidiu Miculescu: A treia.

Realizator: A treia. Este un lucru cu care să ne mândrim, practic, pentru că așa ceva găsim mai rar în România și pe scenă.
Ovidiu Miculescu: RadiRo este un eveniment unic atât în plan național, cât și internațional. Poate părea paradoxal, dar RadiRo este singurul eveniment de acest tip, nu numai din România, ci din întreaga lume. Este singurul festival destinat orchestrelor radio, iar în acest an, la ediția a III-a, deși la început, puțină lume credea că vom reuși să depășim prima ediție, iată, sunt șase orchestre, nu cinci, pentru că este Orchestra Națională Radio, împreună cu cinci orchestre internaționale de mare calibru. Noutatea pe care o aduce această a treia ediție o reprezintă această deschidere către piața asiatică. După cum știm, o piață atât media, cât și privitoare la alte domenii, extrem, extrem de dinamică. Practic, sala de concerte a Radioului Public românesc va cuprinde virtual zeci de milioane de ascultători de pe cel puțin patru continente, pentru că aceste concerte ale orchestrelor prezente la București, inclusiv a Orchestrei Naționale Radio, vor fi preluate în afară de țările din care provin aceste orchestre, de platforma European Broadcasting Union, deci Uniunea Internațională de Radio și Televiziune Europeană, cât și de Asia-Pacific Broadcasting Union.

Realizator: Deci EBU și ABU.
Ovidiu Miculescu: EBU și ABU.

Realizator: Cum le știm cu toții... Dar spuneți-mi, cam în urmă cu vreo doi ani am început să penetrăm mai puternic piața asiatică, știu că am fost și acolo cu Orchestra Națională Radio, aplaudată la scenă deschisă. Iată ce s-a întâmplat și la Montréal, dar vom vorbi despre acest lucru. Spuneați că este a treia ediție RadiRo și mulți nu credeau că va avea acest succes și haideți să ne gândim la tot ce v-am spus până acum, care a fost secretul pentru care Radioul Public, Radio România a ajuns să facă aceste lucruri.
Ovidiu Miculescu: Radio România este, în momentul acesta, unul dintre cei mai importanți actori culturali de pe piața românească și, cu siguranță, cel mai important actor cultural în piața media. Misiunea noastră publică, pe care o respectăm cu sfințenie pentru că întreaga noastră activitate este dedicată exclusiv publicului care ne ascultă și care plătește taxa radio, ne obligă să generăm o muncă de calitate, să generăm evenimente interesante, să generăm cultură, educație, informație echilibrată și echidistantă. Deci, practic, secretul îl reprezintă o muncă susținută, un profesionalism - și pentru asta vreau să le mulțumesc încă o dată colegilor mei din Radio România -, înseamnă o dedicație totală pentru această misiune publică și pentru publicul nostru, înseamnă inteligență, înseamnă această încăpățânare de a menține un nivel ridicat al performanței într-o piață și într-un mediu în care, de multe ori, performanța nu este apreciată la adevărata ei valoare.

Realizator: Și partea cea mai grea, cred, este că facem aceste produse ca să fie atractive și digerabile pentru publicul român, ca să constituie acesastă alternativă.
Ovidiu Miculescu: Sigur că da. Dincolo de nivelul înalt, nivelul profesional extrem de ridicat, dacă vorbim despre Festivalul RadiRo, este extrem de importantă această latură educațională pe care Radio România o slujește cu extrem, extrem de multă atenție și devotament. Deci, dincolo de cultură, generăm educație și susținem acești piloni fundamentali ai unei societăți: cultura și educația.

Realizator: Pe final, să vorbim și despre partea tehnică, să spunem așa, despre recenta conferință de la Montréal, în Canada, PBI 2016 - Public Broadcasters International, a reunit reprezentanți ai radiourilor și televiziunilor publice de pe toate continentele. La finalul conferinței de la Montréal, președintele CBC/Radio-Canada, Hubert Lacroix, v-a predat ștafeta pentru organizarea ediției de anul viitor a Conferinței PBI la București, pentru prima dată în Europa de Est - trebuie spus acest lucru. Președinții celor mai puternice servicii publice de media de pe cinci continente vor decide viitorul industriei de radio și televiziune în 2017, aici, la București, iar Radio România va juca rolul central. Este o nouă confirmare a prestigiului de care se bucură postul public de radio din România pe plan internațional și vă întreb care este imaginea Radioului Public în străinătate versus imaginea Radioului Public în România.
Ovidiu Miculescu: În primul rând, imaginea este la fel de bună și în România, și în afara ei. Aprecierea românilor vine din faptul că zi de zi, oră de oră, milioane de oameni ne ascultă, din ce în ce mai mult, din ce în ce mai atent și găsesc în programele noastre din ce în ce mai multe lucruri pe care le apreciază. Deci, în primul rând, este important ceea ce facem aici. În același timp, Radio România slujește cu multă credință și fără să facă caz din asta, pentru că noi credem că este absolut normal, slujește steagul și, practic, țara. Radio România s-a impus în ultimii ani în piața internațională a serviciilor publice de media din lume ca un partener serios, ca un partener performant, iar această nominalizare a Radio România pentru întâlnirea de anul viitor, în care președinții și directorii generali, împreună cu decidenții posturilor publice de radio și televiziune din întreaga lume vor fi la București, este rezultatul acestei performanțe. În această lume extrem de complicată și de complexă nu se acordă premii sau favoruri. Toate lucrurile sunt justificate de performanță, de credibilitate, de faptul că oamenii au văzut că, în primul rând, pe plan intern performăm, iar în plan internațional ne ținem cuvântul, generăm evenimente și programe valoroase, suntem un partener constructiv, un partener de drum lung. Iar, practic, cred că acest moment de la Montréal reprezintă pentru noi, în acest moment, confirmarea supremă că România, prin Radio România, este pe un loc important pe harta mare a lumii serviciilor publice de radio și televiziune, iar acesta este un succes. Acest succes se datorează muncii de zi cu zi a colegilor mei de la Radio România, din posturile naționale și din posturile regionale, a colegilor care se aud sau care nu se aud pe post și, în același timp, este și un succes asigurat de audiența, de publicul în final, publicul care ne ascultă și căruia îi datorăm totul și pentru care îi mulțumim.

Realizator: Vă mulțumesc eu și, domnule președinte Ovidiu Miculescu. Am mai vorbit la Matinal, cu siguranță, vom mai vorbi. Radioul, practic, este ceea ce este pe antenă, este printre puținele radiouri publice din Europa care se află pe locul întâi, tot din statisticile prezentate de dumneavoastră cu ceva vreme în urmă am aflat acest lucru...
Ovidiu Miculescu: Este un serviciu public extrem de stabil financiar, este un serviciu public care generează cultură și educație. Acum, după acest eveniment, după Festivalul Internațional al Orchestrelor urmează Gaudeamus. Sigur că în aceste zile se desfășoară Gaudeamus Carte Școlară. Deci, generăm lucururi de valoare. Lucrul acesta se face cu efort, dar facem ceea ce trebuie să facem.

Realizator: Dar merită, într-adevăr. Mulțumesc pentru prezență, pentru informații și, în primul rând, nu uitați, de astăzi până pe 1 ocotmbrie festivalul internațional al orchestrelor radio RadiRo, organizat de Radio România.
Ovidiu Miculescu: Vă mulțumesc.

AUDIO: Interviu cu președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu. Realizator: Eugen Rusu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău