Reuniunea Teatrelor Naționale | La Chișinău 12 teatre vor juca în 19 spectacole, după opere ale dramaturgilor români

  • 18 Septembrie 2018 15:10
Reuniunea Teatrelor Naționale | La Chișinău 12 teatre vor juca în 19 spectacole, după opere ale dramaturgilor români

Cea de a IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale - eveniment dedicat în acest an Centenarului Marii Uniri, va avea loc în perioada 19 - 30 septembrie la Chișinău. În cadrul reuniunii, vor fi prezentate producții ale teatrelor naționale din România și din Republica Moldova, după opere ale dramaturgilor români. În total, pe parcursul celor 10 zile de festival, cele 12 teatre naționale reunite la Chișinău vor prezentata 19 spectacole.

Reuniunea Teatrelor din acest an va fi deschisă cu premiera D-ale Carnavalului, de Ion Luca Caragiale, spectacol montat la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău de regizorul cu origini basarabene Alexa Visarion.

„Caragiale alături de Cehov și Shakespeare sunt autorii care m-au format ca artist. Am avut șansa cu mulți ani în urmă, să trăiesc într-o epocă de bogată teatralitate și sumbră ideologie. Venirea aici la acest teatru emblematic pentru cultura română, se datorează lui Petru Hadârcă, și este pe de o parte în calitatea mea de regizor, iar pe de altă parte ca om care crede că cultura română reprezintă cu adevărat partea cea mai profundă a identității românești”.

În cadrul evenimentului, Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București va prezenta Scrisoarea după Ion Luca Caragiale, în regia lui Horațiu Mălăele;

Teatrul Național Marin Sorescu Craiova prezintă Cealaltă țară de Herta Müller și Gaițele de Alexandru Kirițescu.

Teatrul Național Vasile Alecsandri Iași va prezenta la Chișinău spectacolele: Povestea păsării fără cuib de Ada Lupu și Teatru de război în regia lui Cristian Hadji-Culea;

Teatrul Național Radu Stanca dion Sibiu vine la Chișinău cu spectacolul D-ale carnavalului de Ion Luca Caragiale, regia - Silviu Purcărete și cu Avioane de hârtie.

Spectatorii din Chișinău vor mai avea ocazia să vadă actorii Teatrelor din Târgu-Mureș, Cluj-Napoca și Timișoara, a anunțat directorul Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău, Petru Hadârcă, inițiatorul proiectului.

„Vor participa toate teatrele naționale din Țară. Este prima dată când îi vom avea pe cei de la teatrul M. Eminescu din Timișoara care vor juca, duminică 23 septembrie,  ”Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, vor fi prezenți pentru a doua oară teatrul din Târgu Mureș și teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj”.

O secțiune aparte a evenimentului o constituie audițiile publice ale spectacolelor realizate și prezentate de Teatrul Național Radiofonic. Aceste audiții vor avea loc zilnic, de la ora 14:00, în Sala Antract a Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău. Larisa Turea, secretar literar la Teatrul Național.

„Teatrul la microfon era teatrul care ne-a crescut. Și astăzi sunt sate în care copiii nu au văzut niciodată un spectacol d teatru iar teatrul la microfon este pentru ei o soluție, un refugiu”.

Pe holul Teatrului Național a fost vernisată și o expoziție cu fotografii din perioada României Mari,  în care sunt prezentați actorii care au evoluat pe scena teatrului de la Chișinău precum Costache Antoniu în rolul cetățeanului turmentat, a actriței Maria Voluntaru în rolul Miței Baston, Ion Iancu Brezeanu numit de însuși Caragiale drept cel mai bun actor care i-a interpretat personajele.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău