Ce trebuie să facă autoritățile pentru ca energia electrică să fie micșorată

  • 20 Noiembrie 2015 18:09
Ce trebuie să facă autoritățile pentru ca energia electrică să fie micșorată

Tarifele la electricitate ar putea fi micșorate cu cel puțin 10% în cazul în care autoritatea de reglementare ar unifica atât mecanismele de formare a cheltuielilor, cât și a veniturilor companiilor importatoare și distribuitoare de curent electric.

Un set de recomandări în acest sens a fost elaborat de savanții Institutului de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei. Aceștia recomandă excluderea intermediarilor din mecanismul de formare a prețurilor la resursele energetice, dar și diversificarea surselor.

Savanții de la Academia de Științe a Moldovei insistă asupra reducerii tarifelor la energia electrică. Aceștia au elaborat un studiu, pe care l-au înaintat, cu titlu de recomandare, Ministerului Economiei, dar și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în care propun stabilirea unui mecanism unificat de rentabilitate a rețelelor, fapt ce, în opinia lor, ar permite diminuarea cu peste 10% a costului energiei electrice livrate populației. În același timp, pentru a exclude presiunile suplimentare asupra consumatorilor,  savanții propun excluderea intermediarilor dintre furnizori și producători. 

”Auditul făcut recent a confirmat calculele efectuate de ANRE. Totuși populația a așteptat verificarea legalității investițiilor incluse în tarif. Astfel, auditul nu a dus nimic bun În rețelele noastre electrice sunt pierderi de 11%, în timp ce în țările cu rețele puse la punct acest indicator este de 5%. Astfel, că mai există posibilități pentru a reduce tarifele la energia electrică. Fiecare operator vine cu cifre diferită, chiar daca procură toți din același loc”, a declarat doctorul habilitat în energetică, Vladimi Berzan.

Ca una dintre soluțiile ce ar duce la ieftinirea energiei electrice și asigurării securității energetice a Republicii Moldova, savanții propun diversificarea surselor de achiziționare atât a gazelor naturale, cât și a curentului electric, prin  interconectarea sistemelor energetice moldovenesc și românesc, și adoptarea unui nou regulament, modernizat, de stabilire a prețurilor.

Metodologia de calcul al ANRE trebuie renegociată, astfel ca tarifele să fie revăzute cu o periodicitate anumită, iar calculele să fie accesibile publicului larg. Trebuie finalizată interconexiunea dintre rețelele energetice ale Republicii Moldova și României, despre care se discută de mult timp și pentru realizarea căreia au fost alocați bani. Nu trebuie să depindem doar de un singur furnizor”, a declarat directorul Institutului de Energetică al AȘM, Mihai Târșu

Autorii studiului au propus de asemenea organizarea unei mese rotunde, cu participarea reprezentanților Ministerului Economiei, ANRE, operatorilor de pe piața Energetică din Republica și a mediului academic, la care să fie discutată o nouă politică privind securitatea energetică a statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău