Ce trebuie de știut despre vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca/Oxford

  • 28 Ianuarie 2021 16:24
Ce trebuie de știut despre vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca/Oxford

Ieftin, ușor de depozitat, dezvoltat dintr-un virus care afectează cimpanzeii ... cinci lucruri de știut despre vaccinul AstraZeneca/Oxford, ale cărui întârzieri de livrare preconizate i-au alarmat pe liderii Uniunii Europene, relatează AFP joi într-un amplu material, preluat de AGERPRES.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford are avantajul de a fi ieftin (circa 2,50 euro pe doză, cu variații în funcție de costurile de producție locale). AstraZeneca și-a luat angajamentul de a nu obține profit din acest produs.

Este, de asemenea, ușor de depozitat: poate fi păstrat la temperaturi între două și opt grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna și Pfizer/BioNTech, care pot fi păstrate pe termen lung doar la temperaturi foarte scăzute: Moderna la -20 de grade Celsius și Pfizer/BioNTech la -70 de grade Celsius.

Acest lucru facilitează o vaccinare la scară largă.

Potrivit AstraZeneca, vaccinul este eficient în proporție de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer/BioNTech și Moderna), rezultat validat de revista științifică The Lancet. El prezintă efecte secundare extrem de rare, cu un singur pacient din 23.754 de voluntari care participă la studiile în curs, care a dezvoltat mielită transversă (o afectare neurologică rară).

Mai precis, eficacitatea sa este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, dar de doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete la o lună diferență.

Două mass-media germane au pus la îndoială eficacitatea vaccinului, spunând că aceasta este de doar 8% pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Aceste observații au fost respinse de producător, la fel și de guvernul german pentru care aceste mass-media au "confundat" mai multe date.

Directorul general al grupului, Pascal Soriot, a recunoscut însă că există "o cantitate limitată de date pentru populația în vârstă", considerând, prin urmare, "posibil" ca unele țări să prefere să nu-l administreze acestei categorii de populație pentru moment. El a dat de asemenea asigurări că vaccinul său oferă o protecție de 100% împotriva formelor severe de COVID-19 și a spitalizărilor.

În opinia acestuia, vaccinul este capabil să combată varianta de coronavirus descoperită în Anglia și considerată a fi mult mai contagioasă.

Vaccinul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Oxford în colaborare cu gigantul britanic AstraZeneca.

Este un vaccin bazat pe "vectori virali": el ia ca suport un alt virus (un adenovirus comun la cimpanzei) care a fost slăbit și modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman. Modul său de a livra material genetic în celule, ordonându-le să atace SARS-CoV-2, a fost prezentat ca un "cal troian".

Acesta este cel de-al doilea vaccin aprobat de MHRA, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie. Cea mai îndoliată țară din Europa, cu peste 100.000 de decese asociate COVID-19, Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze, dintre care câteva zeci de milioane vor fi disponibile până la sfârșitul lunii martie.

Decizia Autorității europene de reglementare este așteptată vineri, însă AstraZeneca a anunțat că va putea livra doar "un sfert" din dozele promise inițial către UE în primul trimestru, din cauza unei "scăderi a randamentului" la o unitate de producție europeană.

Anunțul a alertat țările UE, în condițiile în care AstraZeneca arată către probleme de randament în unitățile sale europene și faptul că contractul cu Londra a fost semnat cu trei luni mai devreme decât cel încheiat cu UE.

Grupul afirmă că poate livra 17 milioane de doze către UE până la sfârșitul lunii februarie și estimează capacitatea sa actuală de producție la 100 de milioane de doze pe lună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău