Ce spune un expert ucrainean în securitate despre avionul doborât în Iran

  • 12 Ianuarie 2020 16:35
Ce spune un expert ucrainean în securitate despre avionul doborât în Iran

Un expert ucrainean în securitate a declarat, pentru BBC, că una dintre rachetele trase de iranieni, care a doborât miercuri, din greșeală, avionul civil ucrainean, a explodat chiar sub cabina piloților, care au murit pe loc, potrivit Digi24.ro.

Anchetatorii ucraineni au strâns mai multe dovezi în acest sens și au prezentat jurnaliștilor britanici mai multe fotografii de la fața locului, în care se pot vedea urme de schije pe resturile avionului prăbușit, notează sursa citată

„Se poate observa că racheta a lovit carlinga piloților (cockpitul) de dedesubt. în zona inferioară”, a declarat secretarul Consiliului ucrainean pentru Apărare și Securitate Națională, Oleksy Danilov.

„Este o dovadă care explică de ce nu s- auzit nimic din partea piloților. Aceștia au murit pe loc”, a spus Danilov.

Un expert american în aviație a declarat, pentru CNN, că, cel mai probabil, pasagerii zborului PS 752 au supraviețuit exploziei rachetei și că aceștia erau în viață în momentul în care aeronava s-a izbit de sol.

Specialistul ucrainean Oleksy Danilov a spus că rămășițele avionului păstrează urme lăsate de rachete și a prezentat, în acest sens, mai multe fotografii. Într-o astfel de imagine se poate vedea și un fragmen despre care anchetatorii ucraineni spun că aparține unei rachete iraniene.

Danilov a precizat că anchetatorii ucraineni au obținut pe loc dovezi despre adevărata cauză a prăbușirii, dar nu le-au putut face publice pe moment.

După ce au refuzat inițial să își asume responsabilitatea pentru incident, autoritățile de la Teheran au recunoscut abia sâmbătă că zborul PS 752 al Ukraine International Airlines a fost doborât de rachete antiaeriene trase de la o unitate a Gardienilor Revoluției .

Danilov adăugat că Iranul nu a avut de ales în a-și recunoaște vina, dovezile legate de atacul cu rachete fiind foarte clare.

În urma acestei catastrofe aeriene, toate cele 176 de persoane aflate la bord și-au pierdut viața. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare americane din Irak, ca ripostă la lichidarea, de către SUA, a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău