Ce spune șeful Agenției Proprietății Publice despre privatizare și eventuala sa demisie (Mold-street.com)

  • 20 Iunie 2019 08:35
Ce spune șeful Agenției Proprietății Publice despre privatizare și eventuala sa demisie (Mold-street.com)

Premierul Maia Sandu a solicitat miercuri, 19 iunie, Agenției Proprietății Publice (APP) să identifice modalitățile legale prin care să suspende temporar procesele de privatizare începute. Vladimir Baldovici, șeful APP susține că activele au fost scoase la privatizare de mai mulți ani.

Totodată, premierul a anunțat că la următoarea ședință de guvern directorul APP, Vladimir Baldovici va fi demis, notează mold-street.com.

Anchetă la privatizare

„Cunoaștem cu toții abuzurile comise în procesele de privatizare de-a lungul ultimilor ani. Deși am anunțat public despre faptul că vom porni o anchetă cu privire la ilegalitățile comise de reprezentanții fostului regim pentru a elibera instituțiile de corupție, exponenții regimului aflați încă în funcții continuă procesul de sustragere a bunurilor proprietății publice”, a scris Maia Sandu într-o postare pa pagina sa oficială de pe o rețea de socializare.

Oficialul a adăugat că potrivit informației publice accesibile pe site-ul APP, pe 14 iunie a fost plasat un anunț privind desfășurarea concursului comercial de privatizare a mai multor bunuri proprietate publică de stat, inclusiv Sanatoriul „Moldova” din Truskaveț, Ucraina, „cu un preț care pare diminuat semnificativ față de prețul real”.

În plus Parlamentul a aprobat marți, 18 iunie, constituirea unei comisii de anchetă care va analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013 și până în prezent. Premierul a precizat că activitatea acestei comisii se va axa pe privatizările care au ridicat mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea și legalitatea lor, inclusiv Aeroportul Chișinău, Air Moldova, Gările și Stațiile Auto.

Baldovici: Din 1996 Guvernările au distrus sistematic proprietatea publică

Vladimir Baldovici, director general al APP a venit cu o reacție la eventuala sa demitere și stoparea procesului de privatizare, în care susține că dezvoltarea Republicii Moldova "este posibilă doar în condițiile valorificării corecte a întregii proprietăți publice, inclusiv a sectorului public în economie".

"Toată țările dezvoltate ale lumii, fără excepție, care au obținut succese în dezvoltarea economică (Franța, Germania, Marea Britanie, Japonia, „tigrii asiatici” etc.) și-au bazat dezvoltarea pe investiții publice și valorificarea proprietății publice. Abia după construirea unei economii naționale eficiente aceste țări au trecut la privatizarea dozată și fundamentată a unor întreprinderi publice. 

Firește Moldova nu se înscrie în această categorie, deoarece toate guvernările începînd cu anul 1996 au distrus sistematic proprietatea publică, neavînd nici un fel de viziune și strategie asupra valorificării ei", susține Baldovici. 

Potrivit lui, din 21 mai 2018, când a venit în această funcție, a restructurat APP, conferindu-i funcții exacte și suficiente pentru valorificarea optimă a proprietății publice.

"Împreună cu echipa Agenției am răvășit grămezi de probleme acumulate pe parcursului a celor 22 de ani precedenți cu scopul de a găsi formula optimă de gestiune a sectorului public. Din februarie 2019 colectivul Agenției este antrenat în implementarea acestei formule. 

Este firesc ca o nouă guvernare să fie interesată în preluarea competentă a proceselor administrative de la guvernarea precedentă. Această ar însemna cel puțin comunicare directă și eficientă, auditul și evaluarea la zi, identificarea problemelor nerezolvate, și, ce este mai important, asigurarea continuității celor bune și curmarea practicilor nocive", consideră Baldovici.

Mai multe detalii citiți pe mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău