Ce spune şeful Agenţiei Proprietăţii Publice despre privatizare şi eventuala sa demisie (Mold-street.com)

  • 20 Iunie 08:35
Ce spune şeful Agenţiei Proprietăţii Publice despre privatizare şi eventuala sa demisie (Mold-street.com)

Premierul Maia Sandu a solicitat miercuri, 19 iunie, Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) să identifice modalităţile legale prin care să suspende temporar procesele de privatizare începute. Vladimir Baldovici, şeful APP susţine că activele au fost scoase la privatizare de mai mulţi ani.

Totodată, premierul a anunţat că la următoarea şedinţă de guvern directorul APP, Vladimir Baldovici va fi demis, notează mold-street.com.

Anchetă la privatizare

„Cunoaştem cu toţii abuzurile comise în procesele de privatizare de-a lungul ultimilor ani. Deşi am anunţat public despre faptul că vom porni o anchetă cu privire la ilegalităţile comise de reprezentanţii fostului regim pentru a elibera instituţiile de corupţie, exponenţii regimului aflaţi încă în funcţii continuă procesul de sustragere a bunurilor proprietăţii publice”, a scris Maia Sandu într-o postare pa pagina sa oficială de pe o reţea de socializare.

Oficialul a adăugat că potrivit informaţiei publice accesibile pe site-ul APP, pe 14 iunie a fost plasat un anunţ privind desfăşurarea concursului comercial de privatizare a mai multor bunuri proprietate publică de stat, inclusiv Sanatoriul „Moldova” din Truskaveţ, Ucraina, „cu un preţ care pare diminuat semnificativ faţă de preţul real”.

În plus Parlamentul a aprobat marţi, 18 iunie, constituirea unei comisii de anchetă care va analiza modul de organizare şi desfăşurare a privatizărilor proprietăţii publice începând cu anul 2013 şi până în prezent. Premierul a precizat că activitatea acestei comisii se va axa pe privatizările care au ridicat mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea şi legalitatea lor, inclusiv Aeroportul Chişinău, Air Moldova, Gările şi Staţiile Auto.

Baldovici: Din 1996 Guvernările au distrus sistematic proprietatea publică

Vladimir Baldovici, director general al APP a venit cu o reacţie la eventuala sa demitere şi stoparea procesului de privatizare, în care susţine că dezvoltarea Republicii Moldova "este posibilă doar în condiţiile valorificării corecte a întregii proprietăţi publice, inclusiv a sectorului public în economie".

"Toată ţările dezvoltate ale lumii, fără excepţie, care au obţinut succese în dezvoltarea economică (Franţa, Germania, Marea Britanie, Japonia, „tigrii asiatici” etc.) şi-au bazat dezvoltarea pe investiţii publice şi valorificarea proprietăţii publice. Abia după construirea unei economii naţionale eficiente aceste ţări au trecut la privatizarea dozată şi fundamentată a unor întreprinderi publice. 

Fireşte Moldova nu se înscrie în această categorie, deoarece toate guvernările începînd cu anul 1996 au distrus sistematic proprietatea publică, neavînd nici un fel de viziune şi strategie asupra valorificării ei", susţine Baldovici. 

Potrivit lui, din 21 mai 2018, când a venit în această funcţie, a restructurat APP, conferindu-i funcţii exacte şi suficiente pentru valorificarea optimă a proprietăţii publice.

"Împreună cu echipa Agenţiei am răvăşit grămezi de probleme acumulate pe parcursului a celor 22 de ani precedenţi cu scopul de a găsi formula optimă de gestiune a sectorului public. Din februarie 2019 colectivul Agenţiei este antrenat în implementarea acestei formule. 

Este firesc ca o nouă guvernare să fie interesată în preluarea competentă a proceselor administrative de la guvernarea precedentă. Această ar însemna cel puţin comunicare directă şi eficientă, auditul şi evaluarea la zi, identificarea problemelor nerezolvate, şi, ce este mai important, asigurarea continuităţii celor bune şi curmarea practicilor nocive", consideră Baldovici.

Mai multe detalii citiți pe mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
18,52 °C
nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:4,1 m/s
Tue
17 °C
Wed
18 °C
Thu
17 °C
Fri
16 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 21 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3666 0.0159
USD 17.3964 -0.0179
RON 4.0719 0.0024
UAH 0.6935 -0.0091
RUB 0.2719 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău