Ce spune MAEIE despre negocierea și semnarea acordului de împrumut din Federația Rusă

  • 23 Aprilie 2020 16:31
Ce spune MAEIE despre negocierea și semnarea acordului de împrumut din Federația Rusă

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu mai multe precizări privind procedurile aplicate în cazul Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse cu privire la acordarea unui împrumut de stat, inclusiv acordarea deplinelor puteri pentru semnarea acestuia. 

Potrivit MAEIE, acordul a fost semnat la Moscova la 17 aprilie curent, iat textul acestuia va fi făcut public oficial concomitent cu publicarea legii de ratificare a acestuia în Monitorul Oficial. 

De asemenea, instituția menționează că acordul a fost negociat și încheiat în conformitate cu prevederile Legii cu privire la datoria sectorului public, garanțiile  de stat și recreditarea de stat, unde este prevăzut că Guvernul, în persoana Ministerului Finanțelor, este autorizat să contracteze împrumuturi de stat, interne și externe, în monedă națională sau în orice valută străină. Astfel, miniserul susține că Executivul a aprobat la 13 martie curent inițierea negocierilor, precum și semnarea lui. 

„Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, întru executarea Hotărârii Guvernului nr. 169 din 13.03.2020 (menționată la punctul 4) și a demersului expres al Ministerului Finanțelor, care a delegat împuternicirile pentru semnarea Acordului nominalizat dlui Andrei Neguța, Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, a perfectat și a transmis destinatarului deplinele puteri ce îi confirmă aceste împuterniciri în relația cu partenerul străin”, se precizează în comunicat. 

MAEIE susține că la acordarea deplinelor puteri a ținut cont de prevederile Convenției de la Veneția și prevederi ale legislației ce țin de tratatele internaționale. 

„De notat, că în conformitate cu punctul 85 din Regulamentul nominalizat, deplinele puteri se eliberează de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în baza solicitării organului responsabil pentru încheierea tratatului, în cazul dat fiind Ministerul Finanțelor. În demersul organului responsabil pentru încheierea tratatului, conform punctului 98 din Regulament, se indică în mod expres numărul și data decretului Președintelui Republicii Moldova sau ale hotărârii Guvernului prin care s-a aprobat semnarea tratatului, precum și numele, prenumele și funcția semnatarului”, se mai arată în comunicatul MAEIE. 

Menționăm că PAS a cerut ca ministrul de Externe, Oleg Țulea, să vină astăzi în Parlament pentru a prezenta informații referitor la cine a negociat acrodul de împărumut din partea Federației Ruse. Documentul a fost ratoificat astăzi în Parlament, fiind criticat dur de opoziție. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău