Ce spun specialiștii din SUA despre vaccinul anti-COVID al Rusiei. „E mai degrabă un cocktail Molotov aruncat în criza COVID-19. Nu avem date despre el, nu avem asigurări”

  • 13 August 2020 09:38
Ce spun specialiștii din SUA despre vaccinul anti-COVID al Rusiei. „E mai degrabă un cocktail Molotov aruncat în criza COVID-19. Nu avem date despre el, nu avem asigurări”

Neîncrederea este cuvântul de ordine în rândul comunității științifice, după ce Rusia a anunțat că are primul vaccin anti-COVID. O premieră pe care mulți o pun la îndoială, din moment ce nu există nici o dovadă că Moscova a parcurs toate etapele cerute pentru dezvoltarea serului. Se știu foarte puține despre vaccinul botezat Sputnik, iar grupul scepticilor este condus de Anthony Fauci, cel mai important expert american în domeniu, scrie DIGI24.o.

„Oamenii să fie atenți atunci când aud anunțuri venite din partea chinezilor sau rușilor”


Anthony Fauci, epidemiolog: Să ai un vaccin și să dovedești că acel vaccin este sigur și eficient sunt două lucruri diferite. Sper că rușii au demonstrat fără dubii că vaccinul este sigur și eficient. Am serioase îndoieli că s-a întâmplat așa, dar cred că asta trebuie să înțeleagă oamenii atunci când aud anunțuri venite din partea chinezilor sau rușilor cum că aceștia au un vaccin și se întreabă apoi de ce americanii nu fac același lucru. Ei bine, fiindcă în această țară avem un mod de a face lucrurile astfel încât să ne pese de siguranță și eficiență.

Peter Pitts, expert sănătate publică, SUA: Ce știm despre acest vaccin este exact nimic. E mai degrabă un cocktail Molotov aruncat în criza COVID-19. Nu avem date despre el, nu avem asigurări. Nu există niciun document depus la OMS despre niciun fel de program de vaccin rusesc. Nu există nicio agenție rusească pentru controlul medicamentelor.

Paul Offit, expert în vaccinare, SUA: Tot ce au făcut ei a fost un mic studiu de faza I pe 38 de oameni, care a arătat că vaccinul a indus un răspuns imunitar. Nu este nimic inovator în legătură cu acest vaccin, este similar cu vaccinul Johnson&Johnson, cu cel al Astra Zeneca, cu unul dintre vaccinurile din China. Se poate spune cel puțin că din 38 de oameni nimeni nu a murit și că a indus un răspuns imunitar, care ar putea să ofere protecție sau nu. Ideea că ar putea în orice sens aprobat pentru utilizare și distribuit populației cu atât de puține date este de îngrozitoare. Sunt sigur că cercetătorii ruși sunt de aceeași părere. Mă tem că ar putea începe vaccinarea fără să știe dacă e sigur, fără să știe dacă e eficient, iar asta ar putea pune presiune pe alte țări, inclusiv pe a noastră, să înceapă prematur distribuirea unui vaccin. Să scoți un vaccin fără să știi dacă este sigur și eficient ar fi o greșeală majoră, care ar putea face mult rău.

Sursa: DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău