Ce spun PAS și Platforma DA despre participarea la anticipate în cadrul unui bloc electoral

  • 04 Mai 08:23
Ce spun PAS și Platforma DA despre participarea la anticipate în cadrul unui bloc electoral

După publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidențial privind organizarea alegerilor anticipate, partidele politice au început pregătirile pentru scrutin. Formațiunile spun că vor merge pe cont propriu în fața cetățenilor, deși unii deputați se arată convinși că formarea unui bloc electoral din partidele de dreapta și cele unioniste, ar oferi Republicii Moldova șansa unei majorități proeuropene sigure în viitorul Parlament, notează IPN.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate spun că nu acceptă ideea unui bloc electoral, după exemplul celui din 2019, și se arată convinși că PAS va obține majoritatea în viitorul Parlament.

„La alegerile prezidențiale, majoritatea cetățenilor a ales un președinte care se identifică cu ideea de schimbare, de curățare a sistemului politic de oameni corupți și acum trebuie să mai facem un pas, pentru a avea și un președinte onest, și un Parlament cu o majoritate responsabilă. PAS merge la alegeri de unul singur. Noi mizăm pe cetățeanul conștient”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Și Platforma DA spune că merge pe cont propriu la anticipate, deși recunoaște că forțele proeuropene ar trebui unificate pentru a nu rata șansa unei majorități proeuropene sigure.

„Noi întotdeauna am pledat pentru unitate. Acum că am aflat poziția partidului cu care am făcut blocul electoral ACUM, decizia echipei este ca să mergem fiecare cu programul său și să încercăm să convingem electoratul cine este mai bun”, a spus deputatul Platformei DA, Inga Grigoriu.

Unii deputați spun că încă nu este târziu să existe dialog între forțele proeuropene și cele unioniste pentru a crea un bloc electoral.

„Ar fi bine să revenim la o formulă deja probată, în pofida unor disensiuni sau abordări diferite care au existat în cadrul blocului ACUM, să revenim la această formulă, incluzând și Partidul Unității Naționale. Ar fi o simbioză proeuropeană, românească ce poate oferi o majoritatea proeuropeană sigură. Încă n-am ratat această posibilitate și ar fi bine să existe discuții pe acest subiect”, a spus deputatul Iurie Reniță.

Potrivit decretului prezidențial, Parlamentul de legislatura a X-a este dizolvat, iar la 11 iulie urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. Scrutinul va costa bugetul de stat 125 de milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
6
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,57 m/s
Tue
14
Wed
12
Thu
12
Fri
16
Sat
18

Curs oficial BNM 10 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău