Experți | După hotărârea Curții Constituționale care a accentuat că nu există alte posibilități de dizolvare a Parlamentului decât cele prevăzute în Constituție, Maia Sandu este obligată să propună un candidat la funcția de premier

  • 19 Ianuarie 2021 13:30
Experți | După hotărârea Curții Constituționale care a accentuat că nu există alte posibilități de dizolvare a Parlamentului decât cele prevăzute în Constituție, Maia Sandu este obligată să propună un candidat la funcția de premier

După hotărârea Curții Constituționale care a accentuat că nu există alte posibilități de dizolvare a Parlamentului decât cele prevăzute în Constituție, președinta Maia Sandu este obligată să propună un candidat la funcția de premier, menționează experții constituționaliști. În același timp, analiștii politici consideră că cea mai bună soluție pentru Maia Sandu ar fi să propună un Guvern profesionist, chiar dacă este puțin probabil ca reformele pe care le va iniția vor găsi sprijin în Parlament.

Prin hotărârea de a respinge sesizarea deputaților PAS privind posibilitatea autodizolvării Parlamentului, Curtea Constituțională a confirmat că nu există alte căi de a se ajunge la alegeri anticipate, decât cele stabilite în articolul 85 din Constituție - imposibilitatea formării guvernului sau a adoptării legilor timp de trei luni, a comentat pentru Radio Chișinău fostul judecător la Curte, Nicolae Osmochescu. Mingea rămâne pe terenul Maiei Sandu, care este obligată să desemneze, de cel puțin două ori, candidați la funcția de premier, potrivit expertului.

Niciun fel de autodizolvare, nici altceva nu există. Președintele este obligat să înceapă consultări cu fracțiunile parlamentare și să propună candidatura la funcția de prim-ministru. Aceasta este o obligațiune constituțională a președintelui, este unul din elementele cheie în coraportul Parlament-Guvern-Președinte, a spus Nicolae Osmochescu.

Chiar dacă toate partidele parlamentare se pronunță pentru anticipate, este foarte mare probabilitatea să fie identificată o majoritate de deputați care să voteze guvernul ca să nu-și piardă mandatele, consideră analistul politic Anatol Țăranu. În această situație, Maia Sandu ar trebui să propună o echipă profesionistă care să promoveze reformele necesare chiar dacă, cel mai probabil, acel guvern nu-și va găsi susținere în Parlament, iar necesitatea anticipatelor va deveni și mai vizibilă, potrivit lui Anatol Țăranu.

Cu siguranță, după toate probabilitățile, anume acesta va fi scenariul. Doar că atunci, Guvernul și Maia Sandu vor putea spune cu toate certitudine: noi am vrut să facem reforme, ne-am asumat un program ambițios, dar acest Parlament categoric nu dorește acest lucru, mai mult decât atât, frânează reformele. Atunci va fi absolut evident că este nevoie de alegeri anticipate, a precizat  Anatol Țăranu.

Amintim că Guvernul Ion Chicu a demisionat la 23 decembrie. Maia Sandu a avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare câteva zile mai târziu, care s-au pronunțat în favoarea dizolvării Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, doar că majoritatea consideră că până atunci ar urma să fie format un guvern cu împuterniciri depline. Pe de altă parte, PAS și Maia Sandu menționează că în acest caz nu vor mai exista circumstanțe pentru a dizolva legislativul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău