Ce spun analiștii politici despre criza politică și căile de soluționare a acesteia

  • 26 Februarie 2021 13:26
Ce spun analiștii politici despre criza politică și căile de soluționare a acesteia

Analiștii politici au păreri împărțite în privința crizei politice din Republica Moldova și a căilor de soluționare a acesteia. În timp ce unii consideră că după hotărârea de marți a Curții Constituționale președinta Maia Sandu ar urma să reia consultările cu fracțiunile parlamentare, alții sunt de părerea că doar alegerile pot dezamorsa situația. 

Având în vedere hotărârea Curții Constituționale, cea mai bună soluție pe care o poate oferi președinta Maia Sandu este să explice cetățenilor că este nevoită să se conformeze și să reia discuțiile cu fracțiunile parlamentare, dar să condiționeze eliminarea așa-numiților deputaților toxici de la consultări, a opinat analistul politic Igor Boțan în cadrul unor dezbateri organizate de IPN.

„Pentru a-și păstra fața, ea trebuie să spună că se conformează, dar pentru o majoritate la care nu participă deputații toxici. Asta deschidea posibilitatea unui dialog între fracțiunea PAS, fracțiunea Platformei DA, fracțiunea PDM și cea a PSRM”, a spus Igor Boțan. 

Potrivit expertului Cornel Ciurea, prin refuzul Maiei Sandu de a continua consultările cu fracțiunile parlamentare, criza politică se adâncește. În opinia sa, nici alegerile anticipate nu ar fi o soluție.

„Organizarea alegerilor anticipate ar agrava situația în țară. Nu ne putem îngădui acest lux. Mai mult decât atât, în cazul în care Parlamentul va da dovadă de bună credință și va arăta că este dispus să dea țării un guvern, nu se întrunesc condițiile pentru dizolvarea Parlamentului”, consideră expertul/ 

Pe de altă parte, în opinia comentatorului politic Valeriu Pașa, anume alegerile anticipate reprezintă exercițiul care ar putea aduce claritate în situația creată.

„În aproape orice situație, din orice criză este bine să se iasă cu alegeri. Asta nu înseamnă că trebuie să să se facă alegeri de două ori pe an. Dar atunci când oamenii sunt ținuți cu forța, mai ales în Republica Moldova, noi știm foarte bine la ce aduce asta”, a menționat Valeriu Pașa. 

Amintim că marți Curtea Constituțională a invalidat decretul Maiei Sandu prin care a desemnat-o din nou pe Natalia Gavriliță la funcția de premier și a cerut reluarea consultărilor cu Parlamentul. Maia Sandu a anunțat însă că nu va purta consultări cu acest Legislativ, unde nu există o majoritate de deputați integri care să susțină un Guvern care să promoveze reformele necesare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău