Ce soluții propun candidații la prezidențiale, Andrei Năstase și Renato Usatîi, privind reglementarea transnistreană

  • 21 Octombrie 2020 13:44
Ce soluții propun candidații la prezidențiale, Andrei Năstase și Renato Usatîi, privind reglementarea transnistreană

Candidații la funcția de președinte al R. Moldova Renato Usatîi (desemnat de "Partidul Nostru") și Andrei Năstase (desemnat de Platforma "Demnitate și Adevăr" (DA)  și-au împărtășit opiniile cu privire la soluționarea conflictului transnistrean.

Potrivit agenției INFOTAG, acest subiect a fost ridicat în timpul dezbaterilor la postul de televiziune "Pro TV".

Năstase și-a exprimat opinia că soluționarea conflictului transnistrean a fost examinată de președintele Igor Dodon "doar din punct de vedere al intereselor personale politice și geopolitice".

"Am o abordare diferită - această problemă poate fi rezolvată datorită eforturilor diplomatice, inclusiv din străinătate. Și, de asemenea, datorită eforturilor comune în domeniul democratizării, demilitarizării, dezincriminării regiunii. Pentru aceasta, este necesar, printre altele, să fie folosite pe malul drept al Nistrului pârghiile economice pentru a deveni mai atrăgători (pentru malul stâng - "I."), din punct de vedere al libertății, nivelului de trai", a spus el.

Principalul îndemn al lui Năstase în procesul de soluționare a conflictului transnistrean este "nu negocierile, ci întoarcerea (în componența R. Moldova - "I.")", folosind "toate instrumentele posibile de natură diplomatică și de altă natură".

Renato Usatîi a menționat că, pentru a rezolva problema transnistreană, este necesară "schimbarea radicală a stării de lucruri din R. Moldova - eradicarea corupției, oprirea furturilor și obținerea unei creșteri reale a nivelului de trai".

În opinia sa, "tot ceea ce s-a făcut prin canale diplomatice în procesul de soluționare de peste 30 de ani nu a dat niciun rezultat".

"Prin urmare, până nu devenim atrăgători pentru locuitorii obișnuiți din stânga Nistrului, reintegrarea nu poate fi realizată. De îndată ce vom deveni mai atrăgători, în două zile îl vor da pe Vadim Krasnoselski, precum și pe toți cei care au ținut regiunea izolată din punct de vedere economic și politic. Iar întrevederile în formatul "5+2" sau oricare alte formate s-au epuizat, puteți desfășura încă 20 de mese rotunde, dar rezultatul va fi zero", s-a arătat încrezut Usatîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău