Ce se întâmplă după comasarea dosarului ce-l vizează pe Vladimir Plahotniuc din „Frauda bancară” la un dosar mai mare? (Revista presei)

  • 30 Ianuarie 09:55
Ce se întâmplă după comasarea dosarului ce-l vizează pe Vladimir Plahotniuc din „Frauda bancară” la un dosar mai mare? (Revista presei)

Oleg Tofilat și-a dat demisia din funcția de director general al CFM, anunță portalul Anticorupție. Oleg Tofilat a spus pentru Anticoruptie.md că pleacă din funcția de director general al Căii Ferate din Moldova (CFM) din cauza situației financiare dificile a întreprinderii și a diferenței de viziuni cu factorii politici.  Oleg Tofilat a precizat pentru portal că nu știe dacă demisia îi va fi acceptată, motiv pentru care, deocamdată, nu vrea să vină cu anumite detalii despre motivele care au dus la luarea acestei decizii. Cu toate acestea, el a ținut să sublinieza că este o decizie luată din proprie inițiativă. 

Mold-Street explică pentru ce a fost condamnat fostul șef al Băncii de Economii, Viorel Bîrcă. Fostul președinte interimar al Băncii de Economii (BEM) în anii 2013-2014, Viorel Bîrcă, învinuit de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat, a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare.

Potrivit PA, condamnatul,  a falsificat 7 ordine de plată efectuat prin sistemul internațional de plăți/ și, fiind coautor, a sustras din instituția financiară, mijloace bănești în sumă de 100 milioane dolari". Șefa Procuraturii Anticorpuție, Veronica Dragalin, a precizat la Pro TV, că ar fi vorba de operațiunile BEM cu bănci din Rusia, în special fiind vorba de Gazprombank. Dragalin a menționat că instanța nu a acceptat cererea procurorilor ca Gazprombank să fie recunoscută "parte responsabilă civilmente" în acest dosar.

Ce se întâmplă după comasarea dosarului ce-l vizează pe Vladimir Plahotniuc din „Frauda bancară” la un dosar mai mare? La această întrebare răspunde ZDG. Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), consideră că decizia luată de judecătoarea Ludmila Beșliu de a conexa dosarul ce-l vizează pe ex-deputatul Vladimir Plahotniuc la un dosar mai mare este una greșită și a spus că Procuratura va depune contestație la Curtea de Apel. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni, la o săptămână după încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.Procurora-șefă afirmă că comasarea celor două cauze nu are niciun temei. Șefa PA a declarat că astfel se dorește tergiversarea dosarului și că Procuratura va depune o contestație la Curtea de Apel.

Lupta experților. Tofilat îl contrazice pe Ioniță privind „cel mai scump gaz” și îl acuză că promovează „falsuri rusești”, titrează NewsMaker.Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori la MoldovaGaz și expert în domeniul energeticii, a comentat analiza economistul Veaceslav Ioniță, potrivit căreia, moldovenii au plătit în decembrie 2023 unul din cele mai mari tarife pentru gazele naturale din țările din sud-estul Europei. Tofilat a sugerat că analiza făcută de Ioniță nu este corectă pentru că acesta a comparat ofertele de preț nereglementate pentru luna decembrie cu tariful anual. În același timp, Sergiu Tofilat a subliniat și că tarifele achitate de alți cetățeni din Europa sunt influențate și de faptul că acestea au fost plafonate sau țările în care locuiesc au extracție proprie de gaz. Drept replică la analiza lui Veaceslav Ioniță, Segiu Tofilat a publicat pe Facebook un infografic cu datele Eurostat despre prețurile achitate pentru gaz de consumatorii casnici de pe continentul european în ultimele șase luni. În context, Tofilat l-a acuzat pe Ioniță că manipulează opinia publică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău