Ce se întâmplă cu Putin? Rezultatul "complotului generalilor"

  • 16 Martie 2015 09:00
Ce se întâmplă cu Putin? Rezultatul

Fostul consilier al președintelui Rusiei, Andrei Ilarionov, susține că dispariția lui Vladimir Putin este rezultatul "complotului generalilor", care a luat naștere la Moscova și urmărește înlăturarea rapidă a lui Putin de la putere.

La rândul său, politologul rus Dmitri Oreșkin crede că Putin s-a retras, pentru a se decide ce direcție să aleagă: "Lupta buldogilor de sub covorul Kremlinului se ascute" - spune politologul.

Andrei Ilarionov este fostul consilier al lui Putin pe probleme economice, cunoscut prin declarații destul de aiuristice. După doborârea avionului Boeing în Ucraina, a spus că Kremlinul are în plan doborârea avionului care zboară de la Amsterdam la Varșovia. A mai spus că planurile Kremlinului legate de războiul nuclear prevăd în primul rând atacarea acestor două orașe.

Opiniile privind schimbările la vârful puterii în Rusia au fost postate de Ilarionov joi pe blogul său. În opinia sa, după două săptămâni de lupte grele de culise, "partidul sângelui și al mamonului", suferind pierderi grele, se retrage acum pe toată lungimea frontului sub presiunea "partidului sângelui mare".

"Serghei Ivanov (șeful administrației președintelui), care din 27 februarie a fost absent în spațiul public, a revenit, făcând alianță cu Biserica pravoslavă Rusă, garantând cel puțin neutralitatea acesteia. Nikolai Patrușev (secretarul Consiliului pentru Securitate) la ședința Consiliului de la Piatigorsk a acceptat capitularea lui Ramzan Kadrov (președintele Ceceniei). Konstantin Remciukov (redactor șef al ziarului "Nezavizimaia Gazeta") a informat din loja de la Bolșoi Teatr despre apropiata demisie a lui Igor Secin (președintele concernului petrolier Rosneft). Pare pecetluită demisia lui Vladimir Kolokolțev (ministrul afacerilor interne)" - enumeră fostul consilier al lui Putin. "Cu alte cuvinte, stâlpii de forță și cei financiari ai "liderului național" au fost paralizați" - adaugă.

Ilarionov subliniază că, spre deosebire de Ivanov, care a apărut, Putin a dispărut.

"Amânarea vizitei în Kazahstan și aruncarea în circuitul social a informației privind 'bolile' lui ne fac să ne gândim unde se află el fizic și în ce stare" - constată fostul funcționar al Kremlinului. Și subliniază că, dacă analiza lui este corectă, în zilele următoare trebuie să ne așteptăm la demisia premierului Dmitri Medvedev și numirea în locul lui a lui Ivanov.

Duma de Stat de sub conducerea lui Serghei Narîșkin îi va asigura votul deputaților" - adaugă Ilarionov. După toate acestea, prognozează el, opinia publică va fi informată că "liderul național" trebuie să plece într-o pensie meritată.

Ivanov, în vârstă de 62 ani, este unul din cei mai apropiați colaboratori ai lui Putin. Înainte de ocuparea funcției de șef al administrației președintelui (în anul 2011) a fost prim-vicepremier, iar mai înainte - ministru al apărării. Este considerat de mult candidatul cel mai serios la succesiunea lui Putin la Kremlin. În 2007 însă Putin l-a numit "paznic al tronului de la Kremlin" pe Medvedev, care timp de patru ani a fost președinte. În 2008, Putin, după două mandate prezidențiale a tebuit să plece de la Kremlin, întrucât Constituția Federației Ruse nu-i permitea un al treilea mandat la rând. S-a întors la Kremlin în 2012.

De opt zile, Putin nu apare public. Numai pe pagina de internet a Kremlinului sunt publicate informații despre activitatea nepublică a șefului statului. Secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, neagă în mod consecvent că Putin ar fi bolnav. Un zvon după altul. Apar chiar presupuneri că "șeful" nu mai trăiește.

Dar în opinia politologului și a expertului în probleme de geopolitică, Dmitri Oreșkin, Putin este bine. Oreșkin bănuiește că președintele a plecat, pentru a reflecta în ce direcție să se îndrepte.(...)

În opinia sa, Putin sau va alege continuarea confruntării cu Occidentul, iar atunci de teama unui sabotaj va fi nevoit să-și lichideze adversarii și să facă "curățenie", sau se poate opri și să înceapă împăcarea cu Europa și SUA. În acest caz va trebui însă să-i oprească pe cei care îi trimit semne sub forma asasinării lui Nemțov. "Oamenii pe care s-a bazat în ultimii ani nu pot fi de acord cu această variantă, pentrucă la capătul drumului îi așteaptă închisoarea", consideră politologul.

În opinia lui Oreșkin, Putin în acest moment ia într-adevăr decizii, care vor hotărî soarta lui și a altora. "Și mă tem foarte tare că acestea vor fi decizii nebune. Omul se află la putere de 15 ani, i se pare că a reușit totul (de fapt el s-a folosit de ceea ce s-a făcut înainte - economia de piață, o rublă puternică, investiții ale oamenilor de afaceri occidentali). Mai devreme sau mai târziu trebuia să se termine și se termină. Un lucru este sigur: Putin va trebui să decidă, dacă va fi nevoie să rupă oase după modelul stalinist (este vorba de epurări printre intelectuali și oligarhi), sau să se răfuiască cu cei care l-au omorât pe Nemțov. El știe cine l-a ucis și nu poate să se lege de ei. (...) Varianta cea mai neașteptată ar fi un conflict nuclear cu Occidentul, iar lui Putin îi plac variantele surprinzătoare - avertizează politologul.

În interviu se fac referiri și la conflictul din interiorul Kremlinului și la relatările privind potențiale demisii. "Lupta buldogilor de sub covorul Kremlinului se ascute. Acest lucru este cert. Cel mai trist este că acest lucru a fost inevitabil și de prevăzut", spune Oreșkin. Adaugă însă că informațiile privind demisiile trebuie apreciate cu prudență (...) "În funcție de cel care își pierde postul, vom putea spune în ce direcție merge Putin sau spre ce alegere va fi obligat".

În acest timp, Kremlinul spune că președintele continuă să conducă în mod activ. Pe pagina sa oficială a publicat informații despre întâlnirea președintelui cu președintele Tribunalului Suprem (...) și despre faptul că în 16 martie Vladimir Putin se va întâlni la Petersburg cu președintele Kîrgîzstanului.

Articol de Ludmila Anannikova

Traducerea: Maria Stanciu, RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău