Ce se întâmplă cu misteriosul convoi rusesc, lung de 64 de kilometri, care pare blocat de câteva zile la marginea Kievului

  • 03 Martie 2022 17:55
Ce se întâmplă cu misteriosul convoi rusesc, lung de 64 de kilometri, care pare blocat de câteva zile la marginea Kievului

Pe data de 27 februarie 2022, în a treia zi de la debutul invaziei Ucrainei de către Rusia, au apărut primele informații despre „un convoi militar rusesc” care în acel moment se întindea pe 5 kilometri și se îndrepta spre Kiev. În primele ore ale zilei de 1 martie, lungimea coloanei de vehicule militare ruse ajunsese la 27 de kilometri. În acest moment, ultimele relatări, bazate pe imaginile din satelit, vorbesc despre un convoi de aproape 70 de kilometri lungime. Pentagonul și ministerul britanic al Apărării susțin că acest convoi „s-a împotmolit”, iar acest lucru ar putea crea multe probleme pentru armata rusă, informează CNN. În același timp, e posibil ca rușii să se regrupeze, iar simpla lungime a acestei coloanei militare nu face decât să provoace îngrijorări și mai mari legate de ce va urma în următoarele zile.

Primele imagini din satelit legate de misteriosul convoi de blindate și camioane rusești au apărut duminică, 27 februarie, în jurul orei 10:56, ora locală, pe drumul P-02-02, lângă Ivankiv, care se află la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Kiev. Coloana, de 5 kilometri, era compusă din camioane încărcate cu combustibil și echipamente de logistică, lângă tancuri, vehicule de infanterie și artilerie autopropulsată, scrie DIGI24.

În seara zilei de luni spre marți (28 februarie -1 martie), noi imagini din satelit arătau o coloană „uriașă” de vehicule, care atinsese deja 27 de kilometri lungime, avansând lent spre capitala Ucrainei.

convoi rus ua 4 profimedia
28 februarie - 1 martie: Convoiul militar rusesc se întindea pe o lungime de 27 de kilometri. Foto: Profimedia

Din analiza imaginilor din satelit realizate luni, 28 februarie, respectivul convoi, format la marginea de est a aeroportului Antonov/Hostomel/Gostomel (situat la nord-vest de Kiev), conținea sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie tractată și vehicule de sprijin logistic și se deplasa spre sud, în direcția capitalei ucrainene.

Câteva ore mai târziu, pe 1 martie la ora 07.00 dimineața, convoiul se întindea pe aproximativ 64 de kilometri, fiind substanțial mai mare față de raportările inițiale făcute în cursul zilei de luni, 28 februarie.

convoi rus UA 1 profimedia-0665500569
Convoiul militar rusesc format la nord de Kiev a ajuns la o lungime de circa 64 de kilometri. Foto: Profimedia Images

Posibile cauze ale blocajului: rezistența apărătorilor Kievuli și defecțiunile mecanice

Joi, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că respectiva coloană a rămas la o distanță de 30 de kilometri de centrul Kievului și că avansul acesteia a fost încetinit din cauza rezistenței „acerbe” a apărătorilor ucraineni, a defecțiunior mecanice și a blocajelor în trafic.

În plus, coloana de vehicule a înaintat extrem de puțin în ultimele trei zile.

„Împotmolirea” uriașului convoi ar putea crea multe probleme pentru Rusia, au declarat surse militare citate de CNN.

Principala problemă: un astfel de convoi reprezintă o țintă sigură și extrem de ușoară (sitting duck) pentru forțele ucrainene. În al doilea rând, un astfel de blocaj ar putea avea efecte nebănuite asupra moralului și disciplinei trupelor ruse. Sursele militare au spus că militari ruși din convoi se confruntă cu probleme legate de hrană și aprovizionare.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că, deși convoiul e blocat, acesta continuăsă provoace serioase motive de îngrijorare, deoarece orașul poate fi în orice moment înconjurat, ceea ce ar face ulterior aproape imposibilă aducerea de ajutoare sau provizii pentru apărătorii Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,04
Ninsoare
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău