Ce se ascunde în spatele arestării ministrului rus al Economiei

  • 16 Noiembrie 2016 10:42
Ce se ascunde în spatele arestării ministrului rus al Economiei

Fostul ministru rus al Economiei Aleksei Uliukaiev, acuzat că ar fi cerut doua milioane de dolari mită de la puternicul grup petrolier rus Rosneft, a fost plasat în arest la domiciliu.

Oficialul de cel mai inalt rang arestat intr-un caz de coruptie de la sosirea la putere, in 2000, a lui Vladimir Putin a fost retinut in noaptea de luni spre marti de catre agenti din cadrul serviciilor secrete ruse, scrie Ziare.com.

Uliukaiev a fost demis marti din functia de ministru al Economiei de catre presedintele Vladimir Putin, dupa ce a fost inculpat pentru "extorcare de mita", a anuntat un purtator de cuvant al Kremlinului.

"Vladimir Putin a publicat decretul care-l elibereaza pe Uliukaiev din functie", a declarat Peskov, citat de agentiile ruse.

Fostul ministru "a pierdut increderea" liderului de la Kremlin, a subliniat purtatorul de cuvant.

Rangul lui Uliukaiev si gravitatea faptelor care-i sunt reprosate i-au determinat pe unii observatori sa se intrebe daca asista la unul dintre scandalurile obisnuite care se desfasoara in lumina reflectoarelor cu scopul de a ilustra hotararea autoritatilor in lupta impotriva coruptiei sau o reglare de conturi intre clanuri de la Kremlin, scrie AFP.

Fostul ministru a fost arestat in flagrant delict, cu putin inainte de miezul noptii, intr-o operatiune efectuata de FSB (fostul KGB), in timp ce se pregatea sa incaseze doua milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al Comitetului de ancheta, principalul organ de cercetare penala din Rusia, el a fost inculpat pentru "extorcare de mita" si risca 15 ani de inchisoare.

Potrivit anchetatorilor, ministrul a "cerut conducerii Rosneft" doua milioane de dolari in schimbul undei verzi in vederea achizitionarii de catre gigantul petrolier semipublic rus Rosneft a grupului petrolier Basneft, care apartine statului.

El a "amenintat ca va folosi puteri legate de functia sa pentru a pune obstacole in activitatile grupului" in cazul in care acesta din urma nu ii da banii, a precizat aceeasi sursa. Conducerea Rosneft ar fi contactat atunci autoritatile.

Kremlinul a anuntat ca presedintele a fost informat cu privire la investigatiile ministrului sau, fara sa precizeze de cand durau acestea.

"Sunt acuzatii foarte grave, care necesita probe serioase", aprecia Peskov. "Lupta anticoruptie este purtata (...) in mod neselctiv, independent de posturile ocupate", a adaugat el.

Fostul deputat de opozitie Ghenadi Gudkov vede insa in acest caz "o intensificare a luptelor interne pentru influenta, fluxuri financiare si posturi".

Grupul Rosneft este condus de Igor Secin, un apropiat al lui Vladimir Putin, pe cat de discret pe atat de influent, considerat unul dintre liderii "siloviki", oficiali care provin, la fel ca presedintele, din randul serviciilor secrete, din armata ori politie.

Lupte dure au loc de peste 15 ani, in viata publica, intre "siloviki" si "liberali", iar Putin are adesea rolul de arbitru.

Uliukaiev era sustinatorul unor reforme vizand liberalizarea si a atras atentia fata de o "stagnare" a economiei ruse.

La fel ca o mare parte din Guvernul rus el s-a opus in mod public, intr-o prima faza, vanzarii a jumatate din capitalul Basneft catre Rosneft, cea mai mare cesiune de active din acest an a statului rus vizand sa aduca pe linia de plutire un buget afectat de prabusirea cursului petrolului.

Dupa ce Kremlinul s-a razgandit, el a fost insa nevoit sa puna in aplicare, in octombrie, aceasta tranzactie in valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari.

Acuzatiile care-l vizeaza pe Uliukaiev, un ministru considerat relativ putin influent, care ar fi atacat o intreprindere cu o putere considerabila, le provoaca dubii unor observatori.

Influentul fost ministru al Finantelor Aleksei Kudrin a apreciat ca acest scandal ridica "multe intrebari".

"Trebuie sa fii nebun ca sa ameninti Rosneft, la o luna dupa ce tranzactia a fost aprobata si sa extorchezi doua milioane de dolari de la Igor Secin, unele dintre cele mai influente personaje din tara", a reactionat, pe postul de radio Business FM Aleksandr Sohin, presedintele Uniunii industriasilor si antreprenorilor.

Potrivit purtatoarei de cuvant a Guvernului, Natalia Timakova, citata de agentiile ruse, ministrul a fost inlocuit provizoriu cu adjunctul sau, Evgheni Elin, in varsta de 54 de ani.

Cazuri de coruptie, care continua sa afecteze Rusia, implica frecvent alesi si functionari de rang inalt.

Tot marti, doi adjuncti ai guvernatorului regiunii siberiene Kmerovo au fost arestati pentru extorcare de fonduri

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău