Ce scrie presa internațională despre căderea Guvernului Sandu

  • 13 Noiembrie 2019 08:31
Ce scrie presa internațională despre căderea Guvernului Sandu

Principalele ziare și agenții de presă din Europa și Statele Unite au acordat spații evenimentelor care au dus la căderea Guvernului condus de Maia Sandu.

"Votul de neîncredere amenință să aducă și mai multă instabilitate la doar cinci luni după ce premierul Maia Sandu a preluat mandatul, promițând că va lupta împotriva corupției", comentează Reuters. "Moldova, un stat cu 3,5 milioane de locuitori situat între Ucraina și țara membră UE România, s-a târât din criză în criză de când dispariția unui miliard de dolari din sistemul său financiar în 2014 a pătat reputația clasei politice. Fostul stat sovietic a semnat un acord politic și comercial cu UE în 2014, înfuriind Rusia", amintește Reuters.
 
Potrivit Europa Liberăpurtătorul de cuvânt al UE, Maja Kocijancic, a exprimat îngrijorarea forului european în legătură cu viitorul reformelor atât de necesare. "Votul transmite semnale îngrijorătoare legate de procesul de reformă din țară. Nevoia de astfel de reforme nu a dispărut odată cu demiterea guvernului".
 
Iar comisarul european Johannes Hahn a scris pe Twitter că este "profund îngrijorat" de votul împotriva Maiei Sandu. "Orice schimbare în ceea ce privește acțiunea ei hotărâtă din ultimele 5 luni de a reforma țara va avea consecințe grave asupra sprijinului european", a avertizat Hahn.

„Guvernul Maia Sandu a căzut după pierderea vorului de încredere” titrează New York Times, care scrie că relațiile dintre blocul ACUM, care o susține pe Maia Sandu și socialiști s-au deteriorat după ce prim-ministrul a încercat să preia controlul asupra numirii Procurorului General, pe care Maia Sandu o  consideră o problemă cheie în eforturile de combatere a corupției.

Bloomberg scrie că „Guvernul Moldovei s-a prăbușit după o moțiune de cenzură”. Jurnaliștii americani au menționat că administrația Sandu și-a dorit legături strânse cu Uniunea Europeană, obținând sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internațional.

Financial Times scrie că, coaliția de guvernare din Republica Moldova nu a reușit să cadă de acord asupra metodei de selecție a Procurorului General, ceea ce a dus la căderea Guvernului Sandu la numai câteva luni de la investitură.

Aceeași linie este susținută și de Associated Press, care menționează că, aflată între România și Ucraina, Republica Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, afectată de corupție și agitație politică. Cu aproximativ  2,7 milioane de locuitori, de când a câștigat independența după prăbușirea din 1991 a Uniunii Sovietice, Republica Moldova este o zonă strategică din punct de vedere politic atât pentru Occident, cât și pentru Rusia precizează jurnaliștii americani.

În articolul dedicat evenimentelor de la Chișinău, jurnaliștii de la Deutsche Welle scriu că Guvernul coaliției fragile din Republica Moldova s-a prăbușit după pierderea votului de încredere din Parlament. Prim-ministrul pro-european, Maia Sandu a format o alianță politică incomodă cu Partidul Socialist susținut de Rusia.
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău