Ce scrie presa internațională despre alegerile parlamentare din România

  • 07 Decembrie 2020 10:50
Ce scrie presa internațională despre alegerile parlamentare din România

Alegerile parlamentare din România și rezultatul lor oarecum surprinzător nu putea trece neobservat în presa internațională, care l-a tratat ca pe un subiect de maximă importanță, transmite Digi24.ro.

Agenția France-Presse, de pildă, a difuzat în regim de „breaking news” rezultatul exit-pollului dat publicității în România imediat după închiderea urnelor.

Premierul de centru-dreapta Ludovic Orban este hotărât să rămână la putere după cursa strânsă de duminică, în ciuda faptului că pare să fi ieșit pe locul doi - scrie ediția europeană a publicației Politico, într-un articol poziționat între primele de pe site. Prezența la vot a fost istoric de scăzută, remarcă jurnaliștii. Ei notează și sprijinul primit în vremea pandemiei de naționaliștii de extremă-dreapta din AUR din partea corona-scepticilor și anti-vacciniștilor, care îi ajută astfel să intre în parlament.

Liberalii și social-democrații sunt umăr la umăr, scrie Deutsche Welle. De asemenea, site-ul remarcă faptul că prezența la aceste alegeri a fost cea mai scăzută de la căderea comunismului încoace. În prezentarea principalelor forțe politice, Deutsche Welle scrie despre PSD că este considerat un partid corupt, care a domintat politica românească în ultimii 30 de ani și că este continuatorul partidului comunist.

Din Franța, Les Echos scrie că partidul lui Ludovic Orban este în dificulate. Alegerile au adus o surpriză, liberalii erau așteptați să iasă pe primul loc, în schimb sunt aproape la egalitate cu adversarii social-democrați - încă o dată, descriși drept moștenitori ai comuniștilor. Scorul PSD surprinde, având în vedere că în ultimii ani s-a discreditat prin încercările de a modifica legile anti-corupție, pentru a-i ajuta pe anumiți lideri ai săi să scape de nepedepsiți, notează publicația franceză.

Peste Ocean, The New York Times scrie despre un test prin care trece premierul Ludovic Orban. Va avea nevoie de o alianță pentru a rămâne la putere după această cursă surprinzător de strânsă.  

Iar agenția Bloomberg notează că premierul român este optimist în privința șanselor unei coaliții, deși a pierdut alegerile. Din nou jurnaliștii remarcă cea mai mică participare la vot de la căderea comunismului, pusă pe seama coronavirusului. Social-democrații s-au dovedit cei mai eficienți în mobilizarea susținătorilor în pandemie. Rezultatul este important și pentru Uniunea Europeană, consideră Bloomberg. Ludovic Orban a scos țara de pe drumul pe care o înscriseseră social-democrații, care au flirtat cu politici asemănătoare celor din Ungaria și Polonia, scrie agenția cu profil economic.

Sursa: DIGI24 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău