Ce scrie în paragraful secret din decretul lui Putin

  • 22 Septembrie 2022 19:27
Ce scrie în paragraful secret din decretul lui Putin

Al șaptelea paragraf din decretul de mobilizare emis de Putin este ținut secret, iar în conținutul acestuia sunt date care arată că Ministerul Apărării trebuie să înroleze un milion de oameni, a spus o sursă din administrația prezidențială pentru novayagazeta.eu. .

Cu o zi înainte, pe portalul de informații juridice  din Rusia a fost publicată o copie a decretului privind introducerea „mobilizării parțiale”. Al șaptelea paragraf al decretului este secretizat, în dreptul acestuia aflându-se mențiunea: „pentru uz oficial”, scrie Digi24.

Ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Dmitri Peskov, a spus că articolul clasificat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a spus că este vorba de «300 de mii de oameni»”, a precizat Peskov.

Sursa citată a declarat pentru Novaya Gazeta că în cadrul administrației prezidențiale s-a discutat la început ca întregul text al decretului să fie catalogat „pentru uz oficial”, deci secret, acest lucru fiind susținut de reprezentanții Ministerului Apărării.

Ulterior, potrivit sursei, s-a decis doar secretizarea celui de-al 7-lea articol, unde se menționa numărul celor care ar trebui mobilizați. Pentru a confirma aceste informații, Novaya Gazeta a încercat să contacteze și autoritățile executive, care, de regulă, primesc textele integrale ale decretelor prezidențiale, inclusiv cele clasificate drept „de uz oficial”.

Potrivit unor surse din mai multe ministere, aceștia nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor). „Din accesul meu la MEDO, văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns”, a spus un director de departament dintr-un minister.

New Newspaper.eu precizează că mențiunea „Pentru uz oficial” este folosită la documente clasificate la cel mai înalt nivel, conform legislației Rusiei. Pentru dezvăluirea sa, spre deosebire de documentele clasificate drept „secrete” sau „ultra-secrete”, de regulă, apare doar răspunderea disciplinară sau administrativă. De la anunțarea mobilizării, comisarii militari din cel puțin patru regiuni rusești au semnat ordine prin care se interzice cetățenilor obligați la serviciul militar să părăsească orașele lor.

Cel puțin 1.386 de persoane au fost deja reținute la protestele împotriva mobilizării care au avut loc cu o zi înainte în toată țara, transmite OVD-Info.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău