Ce prevede Legea antifumat. Răspunsul Ministerului Sănătății
-
24 Mai 2016 10:16
La sfârșitul acestei luni intră în vigoare prevederile articolului 17 din Legea cu privire la controlul tutunului, care prevede protecția împotriva expunerii la fumul de tutun.
Astfel, fumatul va fi interzis în toate spațiile publice deschise administrate de instituțiile medico-sanitare, instituțiile de învățământ, autoritățile publice centrale și locale, inclusiv pe teritoriile aferente. Nu se va permite fumatul nici în raza de 10 metri de la intrarea în spațiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid și de la locurile/instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise și pentru locurile de muncă, scrie IPN cu referire la un răspuns dat de Ministerul Sănătății.
Fumatul va fi interzis și în parcurile de distracții și pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în piețe și alte spații publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen, sub acoperișul stațiilor de transport public, în mijloacele de transport public și în mijloacele de transport private în care se află minori.
Nerespectarea legislației privind protecția contra expunerii la fumul de tutun de către agenții economici a căror activitate este autorizată sau licențiată, constatată repetat de către instituțiile Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, duce la retragerea autorizației.
Aproape 30 la sută din populația Republicii Moldova fumează potrivit Raportului European de Sănătate 2012, țara noastră se afla pe locul patru după numărul de fumători, după Armenia, Belarus și Ucraina.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul reprezintă un obicei zilnic al peste 1,3 miliarde de oameni în întreaga lume, majoritatea (84%) în țările în curs de dezvoltare. Anual, din cauza fumatului mor peste 6 milioane de oameni, dintre care 600 de mii sunt fumători pasivi.