Ce presupune reforma justiției anunțată de Olesea Stamate. Dodon și Sandu spun că există viziuni diferite între majoritatea parlamentară în privința unor schimbări

  • 28 August 2019 11:57
Ce presupune reforma justiției anunțată de Olesea Stamate. Dodon și Sandu spun că există viziuni diferite între majoritatea parlamentară în privința unor schimbări

O reformă a sistemului judecătoresc și a Procuraturii a fost anunțată astăzi de către autoritățile de la Chișinău, în condițiile în care corupția din acest domeniu și justiția politică sunt considerate printre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova.

Reforma presupune evaluarea celor mai importanți judecători de către o comisie din care să facă parte și experți europeni, dar și modificarea procedurii de numire a procurorului general. 

Propunerile au fost prezentate la o conferință de presă de către ministrul Justiției, Olesea Stamate, la eveniment au participat și primele persoane în stat - președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, șefa Legislativului Zinaida Greceanîi și ministrul de Interne Andrei Năstase.

Reforma presupune evaluarea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție și a șefilor celorlalte instanțe judecătorești de către o comisie specială, din care vor face parte și experți internaționali – foști procurori și judecători din țările UE. De asemenea, urmează să fie redus numărului de judecători ai CSJ de la 33 la 17 și să  fie reduse atribuțiile de judecare a cauzelor. Ministrul JustițieiOlesea Stamate:

„Pentru a stabili care dintre actualii judecători vor rămâne în noua componență a Curții, aceștia vor fi supuși unui mecanism de evaluare externă efectuată de o comisie independentă, compusă din 18 membri, profesioniști, cu o reputație ireproșabilă, inclusiv șase experți europeni, foști judecători și procurori din spațiul UE.”

Prin această reformă se încearcă evaluarea tuturor judecătorilor din Republica Moldova, potrivit lui Igor Dodon.

„La noi ce se întâmpla des în Republica Moldova? Îi băteau pe cei de jos, dar capul rămânea același, ceea ce ne-am propus este ca această comisie de evaluare să înceapă evaluarea de sus în jos. Evident, ne punem ca scop să ajungem și la judecătorii de jos. Dar începem cu CSJ,  Curțile de Apel și tot în jos, să ne clarificăm.”

De asemenea, se propune suplinirea numărului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, urmează a fi reduse atribuțiile Consiliului Procurorilor la numirea procurorului general. Astfel, o comisie sub auspiciul Ministerului Justiției va propune o listă de candidați pentru funcția de procuror general, a explicat Maia Sandu:

„Mai departe, așa cum prevede Constituția, din această listă scurtă, pregătită de această comisie la Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Procurorilor va alege procurorul general și îl va propune președintelui pentru a fi numit în funcție.”

Igor Dodon și Maia Sandu au menționat că există încă viziuni diferite între reprezentanții majorității parlamentare în privința unor reforme, în special în privința comisiei care va propune candidaturile la funcția de procuror general, dar și-au exprimat încrederea că se va ajunge, totuși, la un consens.

Aceste propuneri urmează să fie discutate cu societatea civilă și în Parlament în luna septembrie. Autoritățile au anunțat că vor solicita și opinia Comisiei de la Veneția cu privire la reformele respective.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău