Ce loc ocupă R.Moldova în clasamentul libertății presei. RSF: Imperiul mass-media creat de Vlad Plahotniuc și-a pierdut influența, dar a fost înlocuit rapid de grupul media al PSRM prorus

  • 21 Aprilie 2020 19:07
Ce loc ocupă R.Moldova în clasamentul libertății presei. RSF: Imperiul mass-media creat de Vlad Plahotniuc și-a pierdut influența, dar a fost înlocuit rapid de grupul media al PSRM prorus

R. Moldova ocupă locul 91 printre 180 de țări în clasamentul libertății presei, la fel ca și în anul 2019. Despre aceasta arată datele organizației "Reporteri fără frontiere" (RSF), care a publicat marți Indicele libertății presei (Press Freedom Index).

Potrivit agenției INFOTAG, în anul curent, raportul este denumit "Urmează un deceniu decisiv pentru jurnalism, aprofundat de coronavirus".

R. Moldova, cu un indice de 31,62, se află în grupul țărilor unde experții apreciază situația presei drept problematică. Comparativ cu anul trecut, indicele s-a înrăutățit cu 0,41.

"Independența redacției rămâne fără îndoială o problemă atunci când linia editorială a mass-media reflectă interesele proprietarilor lor în majoritatea țărilor din regiune. În Moldova, imperiul mass-media, creat de fostul miliardar și șef al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și-a pierdut influența, dar a fost înlocuit rapid de un grup media ce ține de oponentul PDM, Partidul Socialiștilor prorus. Influența represivă a oligarhilor proguvernamentali sau de opoziție și campaniile de dezinformare care îi însoțesc duc la adoptarea unor legi care reprezintă un pericol tot mai mare la adresa libertății presei", spun experții RSF.

În același grup cu R.Moldova au intrat și vecinii săi - România (locul 48 cu un indice de 25,91) și Ucraina (locul 96 cu 32,52).

Indicele libertății presei este condus de Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia și Olanda. La coada clasamentului se află Vietnam, China, Siria, Turkmenistan, Eritreea și Coreea de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău