Ce le-a spus guvernatorul BNM deputaților despre motivele creșterii prețurilor

  • 18 Mai 2022 17:35
Ce le-a spus guvernatorul BNM deputaților despre motivele creșterii prețurilor

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, le-a explicat deputaților motivele creșterii prețurilor și a inflației ridicate. Potrivit Infotag, prin decizia parlamentului, audierile au avut loc miercuri în comisia pentru economie, buget și finanțe.

Armașu a spus că rămân "un număr foarte mare de incertitudini" cu privire la creșterea în continuare a poverii inflaționiste.

"Nu este clar cum se vor comporta și cum se vor modifica elementele utilizate în prognozare. Dar politica aspră promovată de Banca națională va permite revenirea la coridorul țintă (5%) până la sfârșitul lui 2023 - începutul lui 2024", a spus guvernatorul BNM.

Întrebat de ce în aprilie rata inflației în Moldova a atins un record de 27% - de aproape două ori mai mare decât în alte țări din regiune - Armașu a răspuns că "sunt multe motive, în primul rând - structura economiei naționale și apropierea de Ucraina".

El a mai menționat că "acest lucru se datorează existenței unor mecanisme suplimentare de control asupra capitalului și prețurilor, care au un efect temporar".

"Cursul este fix, prețurile sunt foarte fixe atât în Ucraina, cât și în Rusia. În consecință, unele șocuri se vor răsfrânge asupra lor mai târziu. Altele se răsfrâng acum, dar nu sub formă de creșteri de prețuro. La noi este o situație diferită. În mod tradițional, importăm lapte din Ucraina și acest lucru afectează întregul lanț al acestor produse. Ponderea produselor alimentare în coșul de consum este mai mare decât în alte țări. Din acest motiv, efectul este foarte mare", a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău