Ce își propun autoritățile pentru combaterea vitezei excesive și a șofatului în stare de ebrietate

  • 20 Decembrie 2019 11:51
Ce își propun autoritățile pentru combaterea vitezei excesive și a șofatului în stare de ebrietate

Circa 230 de persoane și-au pierdut viața, iar alte peste 2700 au fost traumatizate în acest an în accidentele rutiere din Republica Moldova. Viteza excesivă, șofatul în stare de ebrietate, dar și neacordarea priorității pietonilor sunt printre principalele cauze care au marcat statisticile alarmante.

În acest sens, un nou set de acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de principalii factori de risc a fost discutat în cadrul unui Dialog național de politici, desfășurat în data de 18 decembrie 2019 la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Automobil Club din Moldova. 

În anul 2010 Republica Moldova a aderat la Decada Acțiunilor pentru Siguranța Rutieră 2011-2020, prin care s-a obligat să întreprindă o serie de acțiuni menite să aducă mai multă siguranță în traficul rutier. 

„Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3, ținta 3.6 (ODD 3.6) propune reducerea cu 50% până în anul 2030 a numărului de persoane decedate în accidentele rutiere, ceea ce este foarte ambițios. Abordarea acestei probleme cere acțiuni multisectoriale, care prevăd construirea unui sistem de transport durabil, siguranța drumurilor, investiții în transportul public, inclusiv adaptarea pentru părinții cu copii și persoanele cu dizabilități, reglementarea limitelor de viteză pentru diferite porțiuni de drum, revizuirea normelor admisibile de alcoolemie la volan”, spune Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova. 

Pe lângă pierderile de vieți umane, accidentele rutiere produc pagube financiare considerabile pentru stat și societate. Având în vedere faptul că problema accidentelor rutiere este una multidisciplinară, la stabilirea setului de acțiuni au contribuit Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, dar și societatea civilă, școlile auto, asociațiile de conducători auto.

Printre acțiunile propuse se numără și revizuirea cadrului normativ prin:

  • înăsprirea sancțiunilor și a concentrației maxime admisibile de alcool;
  • stabilirea sancțiunilor pentru nerealizarea măsurilor de control înainte de călătorie din partea angajatorului;
  • reglementarea restricțiilor care vizează șoferii neexperimentați (limita de viteză etc.);
  • excluderea publicității la produsele alcoolice și bere;
  • elaborarea mecanismului de aplicare a legislației privind achitarea costului asistenței medicale de către persoanele vinovate, care au provocat traumatisme prin încălcarea regulilor de circulație;
  • revizuirea activității comisiilor medicale responsabile pentru obținerea și prelungirea permiselor de conducere, precum și a celor pentru examinarea cazurilor și cauzelor accidentelor rutiere ș.a. 

Setul de acțiuni vizează și îmbunătățirea asistenței medicale de urgență prin o mai bună funcționare a serviciului 112, trafic accesibil pentru AMU, dar și oferirea serviciilor de urgență integrate. În discuții s-au regăsit și cerințele OMS cu privire la sistemul de evidență a traumatismelor prin accidente rutiere, precum și modificarea formularului certificatului de deces, îmbunătățirea schimbului de date privind traumatismele/decesele cauzate de accidentele rutiere între instituțiile de profil ș.a. 

Potrivit statisticilor oficiale, în primele 11 luni ale anului 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 2307 accidente rutiere, în care și-au pierdut viața 232 de persoane, iar alte 2.702 au fost traumatizate. Viteza în exces continuă să fie lider la capitolul mortalitate – 77 de persoane au decedat și alte 668 au fost traumatizate din această cauză. Totodată, în creștere este și cauza „stare de ebrietate adormire la volan”, cu +10,4%, având o ascendență și în categoria persoane decedate: respectiv – 32 (+68,42%). Datele statistice arată că cele mai multe accidente rutiere se întâmplă în localități (72,6% din total) și pe trasee. Printre raioanele în care s-a înregistrat numărul cel mai mare de accidente se numără Taraclia, Orhei, Călărași și Basarabeasca.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău