Ce i-a determinat pe ruși să ridice embargoul la mere

  • 26 Februarie 2015 19:14
Ce i-a determinat pe ruși să ridice embargoul la mere

Rusia a ridicat parțial embargoul la fructele din Republica Moldova.

Serviciului Fitosanitar rus a trimis o scrisoare oficială la Ministerul Agriculturii, în care se anunță că 10 companii moldovenești au primit dreptul de a exporta din nou mere pe piața rusă.

Autoritățile de la Chișinău nu știu deocamdată cum au fost selectate aceste companii, dar nici motivul care i-a determinat pe ruși să își revizuiască decizia de a nu mai cumpăra mere din Republica Moldova.

În scrisoarea Rosselhoznadzor trimisă Ministerului Agriculturii de la Chișinău se arată că în calitate de experiment, este autorizat importul de mere din Republica Moldova, dar numai de la 10 companii. Ca urmare, se așteaptă eliminarea pe deplin a restricțiilor de import, a subliniat în cadrul unei conferințe de presă ministrul Agriculturii, Ion Sula. El a subliniat că nu cunoaște ce anume le-a determinat pe autoritățile ruse să le mai dea o șansă producătorilor moldoveni, după ce aceștia au fost acuzați că livrează marfă necalitativă în Rusia.

”Decizia lor noi nu o putem argumenta. Noi am făcut tot posibilul, permanent am fost pregătiți ca să revenim pe această piață și cu anumite garanții. Iată, astăzi a venita această informație către instituția responsabilă din Guvernul Republicii Moldova. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu cunoaște în acest moment cum au fost selectați acești producători sau exportatori”, a declarat Ion Sula.

Importul este permis și din raioanele din regiunea de est a Republicii Moldova, despre care ministrul Agriculturii a afirmat că nu poate oferi garanții referitoare la calitatea produselor, pentru că aceste nu pot fi verificate de autoritățile de la Chișinău.

Cinci dintre companiile selectate fac parte din Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”, însă reprezentanții organizației se arată nedumeriți de modul în care acestea au fost selectate.

”Noi, ca asociație din domeniu, nu am fost implicați la selectarea acestor 10 companii și nu suntem la curent cum s-a ajuns la acest lucru. Noi considerăm că toți producătorii de fructe au făcut investiții și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor poate să dea garanție că toate întreprinderile pot să efectueze exporturi fără a pune în pericol sănătatea consumatorilor”, potrivit președintele Asociației, Iurie Fală.

Până la embargo, aproape 250 de companii din Republica Moldova exportau aproximativ 150-200 de mii de tone de mere anual în Federația Rusă. Volumul de mere ce ar putea fi exportat acum pe piața rusă este de aproximativ 60 de mii de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Anul trecut, 115 mii de tone de mere, adică 70 la sută din producția totală, au fost exportate pe ale piețe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău