Ce e de făcut ca alegerile să se desfășoare corect. IPN a cerut opinia mai multor cetățeni
-
10 Octombrie 2020 11:35
Pe 1 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne să aleagă cine va fi președintele țării pentru următorii patru ani. Agenția de presă IPN a întrebat trecătorii: „Ce e de făcut ca alegerile să se desfășoare corect, astfel ca rezultatele să reprezinte cu adevărat voința alegătorului?”. Răspunsurile le puteți urmări în sondajul de mai jos:
Corina Bobeico, 37 de ani, casnică:
„Eu cred că la alegerile din toamnă ar fi corect ca să fie după cum votează cetățeanul. Să nu fie fraudate voturile. Să fie voturile corecte, nu cumpărate și nu aduși cu autocarele din Tiraspol sau de unde mai veneau ei. Să gândească omul de 100 de ori. Să nu răbdăm iar, încă patru ani, cum am răbdat acest domn, nedomn sau cum să-i mai spun”.
Vasile Clichici, 61 de ani, actor:
„Să nu fie fraudate, cu Transnistria legat bineînțeles, transportarea alegătorilor și, evident, să iasă toată lumea civilizată, care judecă cât de cât, la alegeri, ca să obținem, în sfârșit, să ieșim din mocirla asta post-sovietică. Inteligențimea noastră, care-s categoric împotriva alegerilor, adică nu votează pentru nimeni, fac numai un minus pentru progresul țării ”.
Gheorghe Chirdeanov, 28 de ani, hamal:
„Să fie organizate serios, corect, după toate regulile. Multă lume-i cumpărată ca să pună votul pentru, de exemplu, pentru Dodon. Acolo, o sută-două de lei și dau votul pentru cine trebuie, da… Mai ales aceștia bătrâni. Aceștia bătrâni nu-și dau seama că o sută de lei o cheltuie într-o zi, dar noi trebuie să trăim încă înainte”.
Vitalie Prisacari, 33 de ani, inginer IT:
„În primul rând, candidații trebuie să fie cinstiți. Daca este să vorbim despre procesul electoral, sunt mai multe chestiuni. Nu m-am interesat prea mult de acest subiect și îmi este greu să formulez niște lucruri cu adevărat importante, dar una dintre ele este ca aportul fiecărui cetățean trebuie să fie luat în considerare, în mod transparent, nu cum se întâmplă la noi: acum documentele sunt aici, apoi acolo și apare posibilitatea de a frauda aceste documente. Acest mecanism trebuie eliminat, e nevoie de o transparență absolută. Ar fi mai bine să se folosească tehnologiile, unde toate operațiunile sunt deschide și nu ai posibilitatea de a introduce modificări în înregistrările anterioare pentru că o să afecteze întregul sistem și totul va fi observabil. Asta este unul dintre momentele cheie de organizare a alegerilor folosind tehnologiile”.
Ilona Merzenco, 36 de ani, casnică:
„Trebuie, în primul rând, un președinte normal să fie, mai bun ca Dodon. Da nu să ne rugăm la Dumnezeu ca să fie așa. Iaca, dacă vrea candidatul cela să fie, trebuie să facă ceva ca să fie el. Dacă n-o să facă nimic, n-o să se primească nicio lege. Eu așa socot. Iată cum Dodon, de exemplu, a spus că o să fie așa, dar a făcut cu totul altfel. Oamenii vor avea încredere să voteze după cum le spune inima că trebuie”.
Vasile Bajura, 22 de ani, student
„Eu aș propune ca toți tinerii acum să meargă la vot și să nu fie indiferenți de situația noastră. Să se ia în mâni, să se ducă să voteze, să știe că tot ce avem, viitorul lor, e în mâinile lor, așa că trebuie să ia decizia să se ducă să voteze. Noi ne facem partea noastră, cei care trebuie să se ocupe ca voturile noastre să ajungă acolo unde trebuie , e treaba lor, sunt persoane care au acest rol”.
Ludmila Proniceva, 70 de ani, economist, pensionară:
„Ce trebuie de făcut ca sa fie corecte? Probabil, politicienii ar trebui să fie foarte, foarte cinstiți și deschiși către toți oamenii, în fața poporului. Totuși poporul îi alege. Evident, ar trebuie să fie mai deschiși cu poporul. Aș vrea să sper în ce e mai bine, foarte mult aș vrea să cred că va fi bine, ca nu Doamne ferește să permitem asemenea momente neplăcute cum au fost în Ucraina, Belarus. E groaznic, mie îmi este pur și simplu frică pentru copii, nepoți, strănepoți, în general pentru viitorul Moldovei. De exemplu, să luăm unirea cu România, cineva e pentru, altcineva contra, în general la noi societatea este foarte divizată, este părerea mea. Eu nu sunt politician sunt bunică, străbunică”.
Nadejda Sverdlic, 35 de ani, office-manager:
„Ca în anul acesta să fie alegerile corecte, fiecare membru al fiecărui birou electoral și CEC-ul ar trebui să fie cinstiți, să lucreze în folosul viitorului nostru. Să fie atenți, să monitorizeze, să lucreze în folosul fiecăruia, adică nu pentru cei 300-400 de lei plătiți în acea zi. Să ne gândim nu la prezent, dar la viitor. Toți gândesc la un viitor mai bun și sunt prea creduli, adică nu gândesc la rece”.
Tatiana Braicov, 35 de ani, specialist-coordonator:
„Trebuie să combatem corupția, în primul rând, și nu timp de un an – doi, dar cred că de vreo zece în Republica Moldova, că-i prea de tot. De la noi se începe, dacă noi nu dăm cei de mai sus nu iau. Noi îi vedem: merg pe la biserici, strâng sate întregi, promit, fac o bucățică de drum, care după ploaie se distruge și multe altele: hrișcă, „tușonkă”, la noi e lungă lista de corupere”.