Ce drepturi au pasagerii curselor aeriene

  • 15 Septembrie 2020 11:02
Ce drepturi au pasagerii curselor aeriene

Puțini dintre cei care aleg cursele aeriene își cunosc drepturile pe care le au în calitate de pasageri. Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supeavegherea Pieței, vine cu sfaturi pentru turiștii care vor să călătorească cu avionul, recomandându-le să fie precauți la serviciile solicitate și achitate, scrie Bizlaw.md.

Pachetele turistice

Operatorii de pachete turistice au obligația să prezinte informații corecte cu privire la biletele de vacanță rezervate, să respecte obligațiile contractuale și să asigure protecția pasagerilor în cazul insolvabilității organizatorului.

Astfel, consumatorii nu trebuie să procure bilete de avion din locuri care nu le inspiră încredere și nici produse de a căror calitate nu sunt siguri.

Cînd achiziționați bilete de avion, trebuie să solicitați agentului economic următoarele informații:

  • Autorizația de activitate a agentului (ca să fiți siguri că agentul economic își desfășoara activitatea legal);
  • Prețul total al biletului la momentul rezervării (toate taxele incluse);
  • Condițiile de zbor (orar, greutate bagaje etc.), restricțiile și regulile aplicabile biletului de avion respectiv;
  • Termenul de valabilitate al rezervării;
  • Condiții de renunțare la biletul de avion (dacă este cazul);
  • Răspunderea transportatorului față de pasageri și bagaje (în caz de deces sau vătămare corporală, în cazul întîrzierii, distrugerii, pierderii sau deteriorării bagajului;

Conform art.1411 alin (1) din Codul Civil al Republicii Moldova, transportatorul este obligat să transporte pasagerii împreună cu bagajele lor la locul de destinație, iar pasagerul la rîndul său se obligă să plătească remunerația convenită.

Mai mult ca atât, conform art. 1413 din Codul Civil al Republicii Moldova, Transport succesiv este transportul efectuat de mai mulți transportatori care se succed utilizînd același mod de transport. Transport combinat este transportul în care transportatorii se succed utilizând diferite moduri de transport.

Astfel, companiile răspund pentru pagubele produse în urma întîrzierii curselor pentru deteriorarea și pierderea bagajelor precum și pentru vătămările corporale sau decesele produse în urma accidentelor.

Ele nu poartă însă această răspundere în cazul în care au luat toate măsurile posibile pentru a evita pagubele produse sau dacă s-au aflat în imposibilitatea luării unor astfel de măsuri.  

Transportarea bagajului

APCSP vă recomandă să precizați informația referitoare la regulile de transportare a bagajului, la bronarea sau procurarea biletelor, precum și să indicați datele de contact pe partea interioară și exterioară a bagajului.

Tarifele de transportare a bagajelor diferă în dependență de destinație, urmînd a fi aflate la reprezentanțele transportatorilor aerieni. În caz de necesitate, puteți lăsa bagajul la camera de păstrare pentru o perioadă de 24 ore și mai mult.

Bagajul de mână

Bagajul de mână este acel bagaj pe care îl luați cu dvs. în cabina de pasageri și care trebuie plasat sub scaunul din față dvs. sau în compartimentul de bagaje de deasupra. Fiecare pasager are dreptul la un singur bagaj de mână și un singur articol personal.

Pe lîngă bagajul de mână, unele dintre următoarele articole sunt permise la bord, dacă este cazul: patură, palton sau jachetă, umbrelă, poșetă de damă, materiale de citit și dicționare/ghid de expresii pentru călătorie, materiale de scris, camere foto sau video de mici dimensiuni, binoclu, leagăn mic pentru copii, alimente pentru copii, orice tip de proteze, echipament medical de dializă sau orice alte medicamente de care sunteți dependent.

Este recomandat să luați în salonul aeronavei toate documentele și articolele de valoare.

Articole interzise în bagajul de mână sau asupra propriei persoane: explozivi, muniții, artificii, materiale iritante sau ofensive, gaze comprimate, (ex: butan, propan, oxigen), materiale corozive, (ex: acizi, acumulatori, mercur, produse alcaline), lichide și solide inflamabile, (ex: acetona, gaze lichefiate, alcool industrial, chibrituri, brichete), materiale magnetice, substanțe otrăvitoare (ex: arsenic, cianuri, insecticide), materiale oxidante (ex: decoloranți, nitrați, peroxizi), materiale radioactive, arme offensive, etc.

Există anumite articole care sunt interzise a fi transportate fie ca bagaj de mînă, fie ca bagaj de cală. Dacă bagajul dvs. conține unul din aceste articole, agentul check-in este indreptățit să vă ceară să îl scoateți și să nu îl puteți transporta decît în regim de cargo.

Aveți dreptul să fiți informați complet, corect și precis asupra caracteristicilor esențiale ale serviciilor. La cumpărarea unui produs, turistul trebuie să aibă în vedere următoarele:

  • solicitarea și păstrarea bonului fiscal;
  • pentru bunurile de folosință îndelungată trebuie să ceară instrucțiunile de folosire și certificatul de garanție;
  • nu trebuie să semneze nici un act fără să citească tot conținutul.

În cazul în care, aveți de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare puteți apela la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău