Ce alte Biserici Ortodoxe, pe lângă Mitropolia Moldovei a Patriarhiei Ruse, sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi

  • 07 Ianuarie 2019 10:51
Ce alte Biserici Ortodoxe, pe lângă Mitropolia Moldovei a Patriarhiei Ruse, sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi

Pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși din Republica Moldova, care se conduc de calendarul pe stil vechi sărbătoresc Naștearea Domnului Iisus Hristos.

Crăciunul pe 7 ianuarie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană și calendariștii vechi greci care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.

În R.Moldova, potrivit tradiției de Crăciun, gospodinele coc din aluat „crăciunei”, un colac mic în forma cifrei opt. Aceștia se pun la icoană și se țin până la Sf. Gheorghe, când se scot și se dau la animale ca să la păzească de rele. 

Pregătirile pentru Nașterea Domnului încep din timp, astfel încât, în prima zi de Crăciun, creștinii să se poată ospăta și bucura de sărbătoare.

Creștinii ortodocși de stil vechi respectă tradițiile și obiceiurile celor de stil nou, doar cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile din cauza refuzului lor de a trece la Calendarul Gregorian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău