Ce a reușit Republica Moldova la un an de la semnarea Acordului de Liber Schimb

  • 10 Decembrie 2015 18:38
Ce a reușit Republica Moldova la un an de la semnarea Acordului de Liber Schimb

În pofida unui program ambițios de reforme, Republica Moldova a realizat până în prezent doar un progres modest în procesul de modernizare pro-europeană a țării.

Sunt concluziile unui studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul", la un an de la semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.

La un an de la semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniune Europeană, Republica Moldova a progresat doar în domeniile standardizării și securității alimentare. În același timp Chișinăul continuă să acumuleze restanțe în domenii precum competitivitatea și combaterea corupției. De rând cu instabilitatea economică și politică, Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă calificată și surse de finanțare. Potrivit autorului studiului, expertul Ion Tornea, inovațiile, eficiența instituțională, dezvoltarea pieței financiare sunt alte elemente cu scoruri mici.

Potrivit experților, Republica Moldova ar trebui să accelereze reformele structurale, să asigure o concurență loială, o transparență maximă în luarea deciziilor și o facilitare mai mare a comerțului. De asemenea, sunt necesare progrese reale în reformele anti-corupție și administrative, și este nevoie de a exclude interferența politică în activitatea organelor de reglementare. Directorul executiv IDIS Viitorul, Liubomir Chiriac.

Printre alte măsuri, experții mai recomandă elaborarea unui mecanism de planificare strategică pentru implementarea prevederilor Acordului de Liber schimb și de adaptare permanentă a legislației naționale la schimbările din legislația europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău