Ce a depistat ANSA referitor la cazul intoxicării cu insecticid din Cantemir, în urma căruia au decedat trei copii

  • 09 Noiembrie 13:01
Ce a depistat ANSA referitor la cazul intoxicării cu insecticid din Cantemir, în urma căruia au decedat trei copii

Intoxicaţia unei familii din satul Flocoasa, raionul Cantemir, care a dus la decesul a trei copii, s-a produs din cauza încălcării grave a regulilor de utilizare a insecticidului Valsafid. Acestea sunt concluziile investigaţiei tragediei, desfăşurată de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Potrivit agenţiei INFOTAG, preparatul a fost livrat cooperativei "Ciobalaccia" de către întreprinderea "Protecţia Plantelor". Agronomul cooperativei i-a eliberat mecanizatorului 1,14 kg de insecticid, explicându-i verbal regulile de utilizare a acestuia. 

În opinia experţilor, bărbatul a depăşit doza necesară de utilizare a insecticidului la prelucrarea grâului în casă şi a încălcat regulile de utilizare, astfel că vaporii otrăvitori s-au împrăştiat în toată casa şi au dus la intoxicarea oamenilor.

ANSA a convocat o şedinţă de urgenţă cu toţi importatorii preparatului Valsafid. Reprezentanţii companiilor au fost informaţi despre cazul de la Flocoasa, fiindu-le solicitată toată informaţia privind circulaţia/livrarea preparatului şi cantităţile aflate în stoc pentru a investiga trasabilitatea preparatului. Datele sunt examinate în prezent de către auditorii Agenţiei. 

Inspectorii ANSA s-au deplasat la întreprinderea "Protecţia Plantelor" pentru a verifica evidenţa contabilă privind vânzarea acestui produs şi altor gospodării, în vederea transmiterii acestei informaţii inspectorilor teritoriali pentru controlul respectării normelor de utilizare a substanţei toxice.

În prezent, ANSA, de comun cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, este în proces de organizare a cursurilor de instruire a utilizatorilor de preparate cu grad de toxicitate I şi II.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
1 °C
Ploaie ușoară
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Vin
-0 °C
Sâm
0 °C
Dum
-4 °C
Lun
-1 °C

Curs oficial BNM 15 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2269 0.0659
USD 17.0571 0.0274
RON 4.1254 0.0138
UAH 0.6130 0.0021
RUB 0.2515 0.0001
Arhivă Radio Chișinău