Ce a depistat ANSA referitor la cazul intoxicării cu insecticid din Cantemir, în urma căruia au decedat trei copii

  • 09 Noiembrie 2018 13:01
Ce a depistat ANSA referitor la cazul intoxicării cu insecticid din Cantemir, în urma căruia au decedat trei copii

Intoxicația unei familii din satul Flocoasa, raionul Cantemir, care a dus la decesul a trei copii, s-a produs din cauza încălcării grave a regulilor de utilizare a insecticidului Valsafid. Acestea sunt concluziile investigației tragediei, desfășurată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit agenției INFOTAG, preparatul a fost livrat cooperativei "Ciobalaccia" de către întreprinderea "Protecția Plantelor". Agronomul cooperativei i-a eliberat mecanizatorului 1,14 kg de insecticid, explicându-i verbal regulile de utilizare a acestuia. 

În opinia experților, bărbatul a depășit doza necesară de utilizare a insecticidului la prelucrarea grâului în casă și a încălcat regulile de utilizare, astfel că vaporii otrăvitori s-au împrăștiat în toată casa și au dus la intoxicarea oamenilor.

ANSA a convocat o ședință de urgență cu toți importatorii preparatului Valsafid. Reprezentanții companiilor au fost informați despre cazul de la Flocoasa, fiindu-le solicitată toată informația privind circulația/livrarea preparatului și cantitățile aflate în stoc pentru a investiga trasabilitatea preparatului. Datele sunt examinate în prezent de către auditorii Agenției. 

Inspectorii ANSA s-au deplasat la întreprinderea "Protecția Plantelor" pentru a verifica evidența contabilă privind vânzarea acestui produs și altor gospodării, în vederea transmiterii acestei informații inspectorilor teritoriali pentru controlul respectării normelor de utilizare a substanței toxice.

În prezent, ANSA, de comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, este în proces de organizare a cursurilor de instruire a utilizatorilor de preparate cu grad de toxicitate I și II.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău