Ce a decis instanța în cazul răpirii și torturării unui cuplu din Florești de către miliția transnistreană

  • 06 August 2020 13:58
Ce a decis instanța în cazul răpirii și torturării unui cuplu din Florești de către miliția transnistreană

La 5 august 2020, prin sentința Judecătoriei Soroca (sediul Central), un fost colaborator al miliției transnistrene a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori ai raionului Florești, informează Asociația „Promo-LEX”.

Potrivit sursei citate, instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 euro cu titlu de prejudiciu moral. Această sentință poate fi contestată la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.

Reamintim că în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, angajați ai miliției transnistrene au răpit din propria locuință un cuplu, cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la ”comisariatul de miliție din or. Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furt a doi iepuri.

Maltratările au durat pe parcursul a 3 zile. Tocmai la data de 12 aprilie 2015, datorită intervenției autorităților constituționale, cei doi locuitori ai r. Florești au avut posibilitatea de a se întoarce acasă. Expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor a stabilit numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora, în același timp au fost constatate consecințe psiho-emoționale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenției ilegale. Suplimentar, cele două victime au fost nevoite să treacă și un curs de reabilitare în cadrul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, care a eliberat și o expertiză în acest sens ce a fost luată ca probă în cadrul dosarului penal.

Până în ianuarie 2020, cauza penală intentată de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova a fost suspendată pentru că învinuiții se eschivau de la urmărirea penală. În ianuarie 2020 cauza penală a fost reluată odată ce autoritățile constituționale au reușit să rețină pe unul dintre învinuiți. La 20 martie 2020, cauza penală a fost înregistrată pe rol în instanța de judecată și examinată în fond cu pronunțarea sentinței motivate la 5 august 2020.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu: ”Cu regret, din numărul mare de cazuri de răpire, maltratare și tortură comise de către reprezentanți ai organelor de forță din regiunea transnistreană, această cauză este printre puținele, sau chiar prima, care a ajuns să fie examinată de către instanța de judecată. În celelalte cauze, victimele abuzurilor nu-și pot găsi dreptatea pentru că persoanele responsabile fie nu sunt identificate, fie se eschivează de la urmărire penală. Asociația Promo LEX a atras atenția asupra cazurilor în care grupările compuse din angajați ai miliției transnistrene se deplasează nestingherit prin localitățile din dreapta Nistrului pentru presupusa investigație a crimelor. Acest caz totodată demonstrează că autoritățile constituționale dispun de pîrghii și posibilități pentru a finaliza urmăririle penale și pot atrage la răspundere penală infractorii indiferent de locul aflării acestora. Cazul a fost documentat minuțios și administrate eficient probele acuzării”.

În acest context, Asociația Promo-LEX îndeamnă repetat autoritățile constituționale să depună eforturi și diligență maximă pentru a-și executa obligațiile pozitive asumate de a atrage la răspundere persoanele care comit ilegalități indiferent de locul comiterii acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău