CCM va putea verifica dacă legile adoptate până în august 1994 sunt constituționale. Proiectul a provocat dezbateri în Parlament

  • 25 Octombrie 2018 13:48
CCM va putea verifica dacă legile adoptate până în august 1994 sunt constituționale. Proiectul a provocat dezbateri în Parlament

Curtea Constituțională va putea verifica și constituționalitatea legilor adoptate până la intrarea în vigoare a actualei Legi supreme, în august 1994, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi de Parlament. Inițiativa legislativă propusă de Guvern a provocat dezbateri în plenul Parlamentului.

În conformitate cu prevederile actuale ale legislației, Curtea Constituțională poate supune controlului constituționalității numai actele normative adoptate după intrarea în vigoare a Constituției Republicii Moldova – 27 august 1994. În luna iunie, Curtea a declarat neconstituționale prevederile respective, iar Guvernul a elaborat un proiect de lege în acest sens. Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu.

„Curtea a statuat că dispozițiile prin care era stipulat că pot fi supuse controlului constituționalității doar actele adoptate după intrarea în vigoare a Constituției, sunt neconstituționale în măsura în care chiar în textul Legii supreme este prevăzut în mod expres că actele intrate în vigoare anterior, rămân în vigoare în măsura în care nu sunt contrare Constituției.” 

Deputatul socialist Vasile Bolea consideră însă că judecătorii Curții și-ar fi depășit atribuțiile, atunci când au declarat neconstituționale prevederile respective ale legislației.

„Curtea Constituțională, pur și simplu a hotărât că „nu trebuie Parlamentul să ne stabilească competențele. Declarăm acele impedimente neconstituționale și mergem mai departe.” Prin proeictul respectiv, noi legiferăm ceea ce a adoptat Curtea Constituțională. Mergem în urma ei.” 

Deputatul liberal Valerian Bejan a criticat faptul că Parlamentul respectă selectiv hotărârile Curții Constituționale. El s-a referit în acest sens la decizia din 2013, privind denumirea corectă a limbii oficiale.

„Hotărârile Curții Constituționale, sunt obligatorii pentru a fi îndeplinite de Parlament, toate sau selectiv? Și atunci ce facem cu hotărârea Curții Constituționale cu referire la art. 13 in Constituție?”, se întreabă Valerian Bejan.

Amintim că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a statuat că denumirea corectă a limbii de stat, care trebuie să figureze în Legea supremă, este limba română. Un grup de deputați a elaborat un proiect de modificare a art. 13, dar majoritatea parlamentară nu acceptă includerea acestuia pe agenda Legislativului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău